Opinia Timisoarei

Doinel Malcoci: „Nu putem discuta despre o politie politica de genul celei dinainte de 1989, dar sub o alta forma aceasta exista si in prezent!“

Comisar sef Ioan Doinel Malcoci, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Filiala Timis, a vorbit despre politica si politie intr-un interviu acordat www.opiniatimisoarei.ro.


Domnule comisar sef, in calitatea dumneavoastra de lider de sindicat al politistilor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, considerati ca numirile in functiile de conducere la institutiile bugetare se fac pe criterii profesionale sau politice?
Nu stiu la ce va referiti, exact, dar in mod sigur se fac pe criterii politice! Chiar in institutia noastra aceste criterii sunt prioritate, ceea ce nu este normal… Politicul intervine si nu ar trebui sa se intample acest lucru!

Da, chiar o parte a presei la lansat, recent, la modul peiorativ, termenul de politie politica. Cat de mare acoperire in realitate are aceasta eticheta cazona?  
Daca este sa fiu dur si rau, acest termen – de politie politica – cred ca-si gaseste locul si in institutia noastra! Bine, nu putem discuta despre o politie politica de genul celei dinainte de 1989, dar, sub o alta forma, mai voalata, exista! Concursurile care se dau la Politie sunt de forma si pentru faptul asta, noi sindicalistii, ne-am dori ca pe viitor sa se modifice Legea 360 si sa coboare aceste numiri politice tot la nivelul inspectoratelor judetene de politie. De ce? in momentul de fata, aceste numiri se fac si teoretic si practic, in vazul tuturor, la nivel de Inspectorat General al Politiei Romane, la nivelul Ministerului Internelor si Administratiei sau la ce nivel o fi! Ne dorim acest lucru pentru ca e foarte greu sa participi la un examen pentru a fi inspector sef la o politie judeteana! Un exemplu va dau! Se inscriu cinci persoane, patru dintre ele nu au pile, nu au culoare politica, invata, sunt la o varsta nu prea frageda, sa zic asa, cu zeci de ani de experienta in munca de politie si se gandesc ca, poate, poate e un concurs cinstit si vor reusi sa fie avansati. Nu este asa! Cine are culoare politica, cine este chemat dintre cei cinci, acela ia! Dupa ce este instalat ca sef, trece culoarea politica, vine un alt partid la guvernare si atat de usor este de demis! Este chemat la conducerea IGPR-ului, in cazul de fata, si i se spune franc: daca nu pleci, oricum vei pleca! Greu ai luat concursul, dupa care foarte usor esti aruncat din sistem ca o masea stricata!

Daca tot vorbim de concursuri si numiri, nu putem ignora faptul ca, de cateva zile, la conducerea Politiei Timis a fost imputernicit un domn politist din Prahova, comisarul sef Costin Tatuc, fost sef al Directiei Rutiere din cadrul IGPR…
Daca tot ati spus domn, vreau sa va spun cu mana pe suflet ca este un domn si prin atitudinea pe care o are omul nu este vinovat cu nimic de ceea ce s-a intamplat la Timis. El isi face meseria si a fost trimis aici. Ceea ce mie mi se pare ciudat, indiferent daca fostul inspector-sef s-ar fi numit Popescu, Moldovan sau Malcoci, e sa fii chemat la Bucuresti, sa ti se puna in fata cartea demisiei si doar a demisiei! Daca nu doresti acest lucru, ceea ce se intampla stim cu totii, vine un control din partea ministerului sau IGPR-ului, in care esti facut zob, ti se cauta cu lumanarea orice, oamenii sunt stresati, nu doar seful care urmeaza sa fie demis, ci tot inspectoratul, vezi Doamne, in final sa ti se spuna ca datorita managementului defectuos nu mai poti sa ramai sef. Viata fiind scurta, eu nu m-as preta la astfel de mizerii!

Fostului inspector sef, comisarul sef Gheorghe Popescu, i s-a reprosat, la un moment dat, ca a intentionat sa-l sanctioneze ilegal pe agentul de politie care l-a surprins in trafic pe fostul prefect de Timis, Mircea Bacala, intr-o masina care a facut o serie de depasiri pe linia continua. Care a fost reactia sindicatului in acea conjunctura? L-ati aparat pe politistul care si-a facut doar datoria sau nu ati intervenit in treburile interne ale institutiei?
Ce este ciudat si paradoxal este faptul ca omul care urma sa fie lovit atunci, agentul Luca de la Politia Rutiera Lugoj, nu era membru de sindicat la vremea respectiva! Dar, nu este important acest lucru… Este politist, este colegul meu si desigur ca l-am aparat. Am luat atitudine, avand o discutie foarte dura cu domnul Popescu! Ulterior, chiar a doua zi, inspectorul sef a luat o hotarare care l-a scos din culpa, sa zicem asa, si a dat dispozitie ca imaginile din trafic surprinse de camera de pe masina radar sa fie facute publice. Acest fapt a denotat ca omul nu are culoare politica, altfel nu-si permitea ca imaginile cu masina TM-01-PRE, care a trecut peste linia dubla continua, sa fie difuzate in presa.

Sunteti liderul unui sindicat din care fac parte peste 1.200 de politisti din Timis. Cum reusiti sa va pastrati autoritatea in fata atator oameni care-s obisnuiti sa amendeze in orice moment, sa colaborati cu ei, avand in vedere ca sunt sindicate concurente care ar putea sa va curteze si sa va preia din membrii nemultumiti?
Una e sa fi lider de sindicat si alta e sa-ti pastrezi coloana! Pentru a-ti pastra membrii, trebuie sa ai coloana! Cheia succesului in raportul cu membrii de sindicat este sa fii curat. Maxim de curat pentru ca orice fisura ai avea in cariera, intr-o buna zi o sa fie gasita de cei ce doresc sa aiba treaba cu tine, sa te loveasca! Eu nu am cum sa ma apar pentru ca sagetile curg din toate partile, iar singurul care ma apara si datorita caruia am aceasta atitudine cu cei din jur este Dumnezeu. Cu El am defilat, cu El defilez si cu El voi defila toata viata mea!

Care este relatia conducerii sindicatului cu ofiterii de la Directia Generala Anticoruptie, in conditiile in care sindicatul ar trebui sa-si apere membrii, iar DGA este serviciul care incearca sa gasesca puncte vulnerabile, sa nu spunem acte de coruptie, in activitatea politistilor?
In mod normal, ca si o closca, un lider de sindicat ar trebui sa-si apere pe toti membrii – precum presedintele tarii ar trebui sa-i apere pe toti romanii, ceea ce nu este adevarat -, dar acolo unde se pune problema de coruptie, de necinste, sa nu fii loial, acolo imi pare rau pentru cei care sunt in aceasta situatie, dar daca nu este locul lor in Politie, sa plece! Sunt institutii abilitate care ar trebui sa-si faca treaba si sa-i dezbrace de uniforma pe cei necinstiti, dar cei care raman sa fie respectati pentru munca de fiecare zi.

Anul trecut au fost mai multe proteste ale sindicatelor din care fac parte si politisti, unele extrem de dure chiar in fata Palatului Cotroceni, unde s-a strigat „Iesi afara, javra ordinara!” si s-au aruncat caschete peste gard! Aceasta lozinca, si altele de acelasi gen, au fost puse pe seama unor persoane, asa-numitii agitatori, infiltrate in randul protestatarilor. Cum ati caracterizat acele proteste?
Eu nu cred ca au fost persoane infiltrate! Marsurile de protest au fost efectul a ceea ce se intampla rau in toata Romania si, daca vor mai fi iesiri de acest gen, nu vor fi intamplatoare. Este o cauza a neajunsurilor si a faptului ca si politistilor le-a ajuns cutitul la os! Eu nu vad nimic anormal sa strigi, mai cu seama ca, la un moment dat, presedintele tarii a spus ca indiferent unde pui degetul pe harta gasesti politisti corupti. Acest lucru nu este adevarat, sunt politisti corupti, cu siguranta, dar exista servicii care trebuie sa-si faca treaba si sa gaseasca politistii corupti. Acestia trebuie scosi din sistem, iar ceilalti sa fie respectati atat de catre sefii nostri, atat de catre conducerea politica a tarii, cat si de catre cetateni. Dar, nerespectandu-te presedintele tau, cum sa te mai respecte omul de rand!? Sigur, au fost politisti care si-au aruncat cascheta, dar vreau sa va spun ca, daca eram acolo, faceam la fel! Taindu-ti-se salariul, sa nu mai ai bani sa-ti platesti banca, esti adus intr-o situatie limita care te impinge la gesturi disperate!

Revenind la instalarea recenta, la conducerea Politiei Timis, a unui ofiter superior din alta parte, trebuie sa va intreb urmatorul lucru: oare judetul Timis nu este capabil sa scoata profesionisti care sa fie buni manageri de institutii cazone, trebuie mereu sa ne fie adusi sefi din alta parte?
Timisul are un potential nemaipomenit, are oameni pregatiti profesional si cat se poate de vertebrati! E posibil ca, noi fiind provincia, Bucurestiul sa nu ne suporte, altfel nu-mi explic aceste numiri la comanda inspectoratului de politie. Daca tot e sa se dea un examen, poti gasi oameni capabili, profesionisti, care sa ocupe aceasta functie. Nu stiu ce sa zic! Daca tot a fost numit interimar acest domn Tatuc, chiar nu am nimic de spus la adresa dansului. Atitudinea lui imi place peste masura si, ca o chestiune de culoare, interesandu-ma la Prahova, de unde provine acest om, atat liderul de sindicat de acolo, cat si un om drag sufletului meu, mi-au spus ca acest Tatuc este un om cu coloana vertebrala!

Exit mobile version