Opinia Timisoarei

Dominic Fritz a gasit vinovatii pentru haosul din parcurile din Timisoara si a dispus tăierea ierbii. Initial anuntase ca va lasa vegetatia sa creasca pentru… biodiversitate

TIMISOARA. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, s-a răzgândit și nu mai vrea să avem iarbă netătată în parcurile din oraș, aceasta deși inițial anunțase că vegetația va fi lăsată să crească pentru biodiversitate.

CITESTE SI: Dan Negru, dupa o vizita in Parcul Central din Timisoara: Uite buruienile mari din Viena Mica. VIDEO

CITESTE SI: Daca veti vedea iarasi buruienile ‘cat casa’ in Timisoara, sa nu va enervati. Primaria anunta o noua strategie: taie iarba mai rar de acum incolo. Cei mai ‘fericiti’ vor fi alergicii la ambrozie

Fritz spune că a fost sesizat de mai mulți timișoreni că parcurile orașului sunt neîngrijite.

Biodiversitate, da – aspect neîngrijit, nu. Mulți dintre voi mi-ați scris în ultimele două săptămâni despre starea spațiilor verzi. Ce era gândit ca un proiect pilot limitat pentru unele zone în care să lăsăm natura pentru mai multă biodiversitate, s-a transformat într-o delăsare completă din partea celor care au în grijă spațiul verde.
De aceea am dispus ca în următoarele săptămâni să fie tuns tot, începând cu parcurile din centru, cu excepția unor mici zone dedicate pentru albine sau arici.
Echilibrul dintre ecologie și nevoile orașului e delicat și trebuie să ne adaptăm constant. Asta presupune să avem curajul să testăm idei noi, dar și responsabilitatea să le ajustăm atunci când nu funcționează, din prima”, a scris Fritz pe Facebook.

Dealtfel, zilele trecute, prezentatorul de televiziune Dan Negru, a filmat haosul din Parcul Central din Timișoara, unde iarba crescuse în voie, iar parcul arăta complet neîngrijit.

În 20 martie, Primăria Timișoara anunța cetățenii că nu se va omorî cu tăiatul ierbii nici anul ăsta, ca să… protejeze natura.

Municipalitatea transmitea că buruienile vor crește mai mari prin parcuri și spații verzi, pentru că vor fi cosite mai rar și asta pentru că e mai bine pentru ‘polenizatori, păsări și sol‘.

Primăria Municipiului Timișoara adoptă măsuri pentru protejarea solului și biodiversității printr-o gestionare responsabilă a cositului ierbii. Astfel, societățile de întreținere a spațiilor verzi vor aplica o cosire mozaicată – pe bucăți, și vor extinde perioada dintre intervenții în aceeași zonă pentru a sprijini polenizatorii, păsările și solul”, ne anunța atunci administrația Fritz.

Reprezentanții primăriei au adăugat că așa va fi menținut ‘un echilibru între aspectul estetic și mediul înconjurător sănătos‘.

Iarba mai înaltă dezvoltă rădăcini puternice, reține mai bine apă și previne compactarea terenului. Florile spontane, precum păpădia și trifoiul, oferă hrană polenizatorilor, iar iarbă mai înaltă creează un habitat sigur pentru fauna locală. Prezența insectelor înseamnă o sursă mai mare de hrană pentru păsări și menține populația acestora în mediul urban. Odată cosită, materia organică suplimentară îmbogățește solul și reduce riscul de eroziune
Această strategie aduce și alte beneficii: consum redus de combustibil și mai puține emisii de carbon. În plus, vegetația mai înaltă reduce necesarul de udare prin menținerea umidității, generează mai multă umbră la sol și ajută la reglarea temperaturii în oraș. Totodată, vegetația mai variată îmbunătățește estetică orașului”, se arăta în comunicatul municipalității din martie.

Reprezentanții primăriei au precizat că programul de cosire va începe numai acolo …’unde e necesar‘.

Exit mobile version