TIMISOARA. Aflat in cadere libera de popularitate, primarul Dominic Fritz, care abia mai tine cate o conferinta de presa pe luna, vine, brusc, miercuri dimineata cu un anunt despre „o posibila retea de fraudare a concursurilor pentru ocuparea unor functii publice, din care ar face parte si fosti angajati ai Serviciului Resurse Umane„, concursuri care au fost organizate in 2018 si 2019.
Printr-un comunicat, edilul transmite ca „descoperirea a fost facuta cu ajutorul, indirect, al DNA care a cerut o serie de documente in cazul unui fost angajat. Pornind de la unele neconcordante in dosarul lui de concurs, din primele verificari ale primarului exista dovezi concludente ca un numar de cel putin 7 functionari ar fi fraudat concursurile de ocupare a unor posturi publice, lucrarile pe care le-au prezentat nefiind scrise de acestia. Dovezile, impreuna cu numele tuturor celor implicati, au fost transmise, miercuri dimineata, la DNA – Serviciul Teritorial Timisoara de catre primarul Timisoarei, Dominic Fritz„.
„Suntem in fata unui posibil sistem de fraudare, premediat si sistematic, care s-a desfasurat pe parcursul mai multor ani, cu complicitati potentiale, cel putin la varful serviciului de resurse umane. Putem doar banui ca este si mita la mijloc, dar acest lucru trebuie sa-l stabileasca procurorii”, a transmis primarul Timisoarei, Dominic Fritz.
Edilul pretinde ca „in cazul a cel putin 6 actuali si fosti functionari din Primaria Timisoara, care au sustinut concursuri in anii 2018 si 2019, au fost descoperite probe scrise de aceeasi persoana, un fost functionar din Serviciul de Resurse Umane. In cadrul acelorasi cercetari au mai fost identificate lucrari olografe semnate de un alt functionar, care a sustinut doua concursuri pentru posturi diferite in 2018 si 2019 si care difereau in mod vizibil in ceea ce priveste caracterele scrisului, acesta fiind total diferit de la o lucrare la alta„.
„La proba scrisa, candidatii care si-au aranjat concursul au dat niste raspunsuri intamplatoare, dar notarea de catre comisie s-a facut in a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru functionarii de la resurse umane sa scrie o noua lucrare, cu raspunsurile corecte, si sa inlocuiasca lucrarea candidatului cu lucrarea comandata si redactata ulterior”, sustine Dominic Fritz.
Va reamintim, noua organigrama impusa de administratia Fritz a fost suspendata de instanta, fiind socotita deocamdata ilegala.
„In primaria pe care o conduc nu exista niciun fel de toleranta fata de abuz sau coruptie. De fiecare data cand voi da peste astfel de fapte nu voi avea nicio ezitare sa ma adresez justitiei. Si sa fie clar: lupta o vom castiga noi, indiferent de ce se va arunca in mine sau in cei care vor sa faca curatenie”, mai transmite primarul Timisoarei, Dominic Fritz.
Aceasta in conditiile in care, de cand conduce primaria Timisoara, mai multe angajari sunt ‘suspectate’ ca au fost facute cu dedicatie.
Faptul ca un city manager avea sa fie adus de la Bucuresti, in persoana unui bancher, se stia cu aproape 2 luni inainte ca Dominic Fritz sa fluture intr-o conferinta live cateva sute de CV-uri de doritori ai postului sustinand ca face el insusi o ‘selectie riguroasa’ a viitorului administrator al orasului. La scurt timp, primarul l-a anuntat pe Matei Creiveanu drept noul city manager al Timisoarei, lucrator bancar venit din capitala.
De asemenea, numele noului arhitect al orasului, Gabriel Almajan, era cunoscut cu mai bine de o luna inainte ca Dominic Fritz sa-l anunte drept ‘castigator al concursului’ organizat de administratia sa.
Totodata, ‘concursul’ pentru sef de cabinet al primarului Timisoarei a fost castigat de nimeni altul decat colegul sau de partid USRPLUS Dan Resitnec.
UPDATE: Potrivit unor surse, ancheta DNA invocata de Dominic Fritz in anuntul legat de fraudarea unor concursuri ar fi pornit de la cazul unui fost angajat al Primariei Timisoara, transferat la o alta structura din subordine, si care ar avea legatura cu un dosar de luare de mita.