TIMISOARA. Primaria Timisoara a inceput demersurile pentru incheierea unui acord cu Banca Mondiala prin care institutia financiara sa realizeze o strategie de termoficare si de eficientizare energetica pentru viitor si un plan pentru restructurarea si retehnologizarea Colterm.
Dupa ce joi Primaria Timisoara a anuntat contestarea de catre Colterm a amenzii de 21 de milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare, demers care insa nu scuteste compania de la plata ei, cateva ore mai tarziu Dominic Fritz a sustinut ca va supune la vot in Consiliul Local un proiect de hotarare prin care alesii sa imputerniceasca municipalitatea sa semneze un acord cu Banca Mondiala.
„Noi credem in viitorul termoficarii in Timisoara si avem un angajament foarte clar sa transformam Colterm intr-un sistem de termoficare modern, eficient si economic si ca furnizor de agent termic, dar si poate si producator de energie verde. Ca sa ne reuseasca aceasta transformare, azi am semnat un proiect de hotarare de Consiliu Local pe care o sa-l supun la vot in care putem semna un acord cu Banca Mondiala, la care am lucrat in ultimele luni…
Obiectivul cu Banca Mondiala este sa ne sprijine sa imbunatatim capacitatea de planificare pentru dezvoltarea durabila a sistemului de termoficare si pentru eficienta energetica a cladirilor. Doar impreuna, ca sa nu pierdem agent termic, vom putea sa facem fata acestei tranzitii verzi„, a spus primarul Timisoarei.
Daca se va ajunge la un acord, edilul a precizat ca specialistii Bancii Mondiale ar putea veni la Timisoara sa evalueze situatia si sa faca propuneri pentru redresare.
„Ce va face Banca Mondiala pentru noi – o evaluare rapida a caracteristicilor tehnice si operationale. O sa se uite la factorii de cost, tipul de combustibil, pentru ca nu mai putem sa ne baazam pe carbune, pentru ca trebuie sa platim si pentru poluarea cauzata de carbune, nu ne mai permitem, Banca Mondiala va trebui sa identifice surse noi de combustibil, o sa propuna un set de actiuni pe termen scurt, pe termen mediu, o sa fie un mix de energie intre energia geotermala, fotovoltaica si inca un bun timp si de gaz, o sa evalueze situatia eficientei energetice a cladirilor cu apartamentele racordate la sistem si asta ne va ajuta sa prioritizam blocurile care sa intre in programul de reabilitare. In PNRR sunt fonduri pentru aceeasta imbunatatire„, a completat Dominic Fritz.
Primarul precizeaza ca dupa 5 luni expertii bancii ar trebui sa ofere primele masuri, iar in 11 luni directiile din planul strategic pe termen lung.
„In aceste 11 luni vom continua discutiile si cu parteneri din privat, care vin spre noi si sunt interesati sa investeasca in energie verde. Pentru aceste servicii pe care Banca Mondiala le ofera vom plati aproximativ 900.000 de lei, ceea ce este 1% din ce am dat anul acesta spre Colterm”, sustine Fritz.
Plangere la DNA facuta de Colterm pentru 11 spete
Primarul a mai spus ca au fost depuse de noua conducere a Colterm mai multe plangeri la Directia Nationala Anticoruptie.
„M-a informat Petre Nenu (directorul general, n.r.) ca a fost la DNA si a depus o plangere penala pentru mai multe spete unde exista indicii ca s-au comis infractiuni penale. Plangerea este bazata pe raportul Curtii de Conturi. Un exemplu este acest imprumut de 35 de milioane lei contractat de Colterm in 2019, pentru care Primaria Timisoara a garantat si inca plateste lunar 3,5 milioane lei.
Acest imprumut a fost luat in conditii neclare, neavantajoase, nu este clar pentru ce s-a platit comision. O alta speta este un avans de 1 milion de lei pentru o firma de carbune care a doua zi a ajuns in faliment si nu este clar pentru ce s-a platit acest milion fara niciun serviciu sa fie prestat„, a declarat Dominic Fritz.
Edilul a anuntat ca ar putea creste facturile timisorenilor.
„Asta inseamna si costuri reale, de investitie, de aceea nu exclud ca o sa creasca si pretul. Jumatate din pretul total este platit prin subventii, deci noi toti o sa trebuiasca sa contribuim la aceasta redresare, pentru ca nu mai putem sa-i lasam pe copiii nostri sa plateasca factura„, a spus Fritz.
Insolventa este pe masa
Primarul a mai precizat ca a fost depusa o cerere de insolventa pentru Colterm. Intrebat ce se va intampla la iarna, Dominic Fritz a sustinut ca ‘are o strategie’.
„Binenteles ca avem o strategie. Insolventa nu inseamna ca compania de azi pe maine dispare sau serviciul nu mai poate fi continuat… Insolventa este pe masa, exista si o cerere de insolventa care va fi judecata in septembrie. Important e ca indiferent daca va fi insolventa. Restructurarea companiei este singrua cale de a iesi din asta. Trebuie sa tinem clientii… Nu este exclus ca asta sa se intample in cadrul unei proceduri de insolventa, dar importanta este calea de restructurare sa fie fara alternativa„, a conchis Dominic Fritz.