Opinia Timisoarei

Dominic Fritz, apel catre Marcel Ciolacu: ‘Nu este despre Clotilde Armand, nu este despre Radu Mihaiu. Miza acestor zile este viitorul democraiei romanesti’ (P)

Dominic Fritz, primarul Timișoarei a făcut astăzi declarații despre situația haosului organizării alegerilor din 9 iunie.

“Am cerut renumărarea voturilor împreună cu colega mea, primărița sectorului 1, Clotilde Armand. Miza acestor zile nu este viitorul primar al Sectorului 1 și nici cine este viitorul primar al Sectorului 2. Nu este despre Clotilde Armand, nu este despre Radu Mihaiu. Miza acestor zile este viitorul democrației românești.

Peste tot în țară se întâmplă să fie procese verbale greșite, din intenție sau din neatenție. Și peste tot în țară, acolo unde se descoperă o neconcordanță în procesul-verbal, se numără din nou.

Fac un apel la domnul Ciolacu, liderul PSD, liderul partidului din care provine președintele AEP și probabil candidatul la președinția României, deci un om care s-ar putea să jure într-o zi că va apăra Constituția României, să ia în serios această problemă. Nu transformați această miză într-o luptă între partide!

Astăzi suntem aici pentru că în Timișoara și în București au murit oameni luptând pentru o democrație, pentru o țară în care fiecare vot contează, pentru libertate. Și astăzi noi, generația care profită de această jertfă din 1989, avem o responsabilitate să apărăm această moștenire.

Cum putem să cerem tinerilor noștri, care au votat cu sute de mii în aceste alegeri pentru prima oară, să aibă încredere? Ne-am dus la ei și le-am spus veniți la vot pentru că fiecare vot contează. Cum putem să mai mergem la ei și să le cerem să voteze, când aici avem suspiciuni că de fapt un vot nu contează pentru că după aia se poate corecta din PIX.

Asta nu poate să fie baza democrației că, aproximativ, cineva a câștigat. În democrație trebuie să știm pentru că un vot poate schimba rezultatul și voința cetățenilor.

Nu cerem să schimbăm un rezultat, nu suntem supărați pentru că cineva ar fi pierdut. Tot ce cerem este să numărăm voturile, nu pentru că sunt voturile doamnei Clotilde Armand.

Nu Clotilde Armand a votat de 2000 de ori, cetățenii sectorului 1 au votat de 2000 de ori. De 2000 de ori cineva s-a trezit, cineva s-a îmbrăcat, cineva a stat la coadă să voteze, cineva a pus o ștampilă pentru că a zis eu vreau să decid cine va fi primarul acestui sector. Și de 2000 de ori domnul Tuță spune nu mă interesează, nu mai numărăm.

La patru zile după vot încă nu știm care este rezultatul pentru că ne este frică să ne mai uităm încă o dată unde au pus cetățenii ștampila.

Dacă trecem peste, atunci nu mai trebuie să ne mirăm de ce oamenii nu mai vin la vot, de ce câștigă extremiștii.

Dacă PSD-PNL sunt îngrijorați de extremiștii din țară, așa cum spun, atunci nu mai trebuie să accepte că încrederea în bazele democrației, în integritatea votului să fie subminată în așa hal.

Noi ne vom folosi de toate pârghile legale, dar dincolo acestea avem nevoie și de o deșteptare națională în această cauză”.

 

Exit mobile version