TIMISOARA. ‘Timisoara 2030- o viziune strategica pentru capitala Banatului‘ este manifestul prezentat de Dominic Fritz pentru Timisoara viitorului. Este o viziune cu care spera sa castige voturile timisorenilor pentru primarie, in care nu face nicio promisiune concreta, dar nici nu propune solutii.
„Timisoara pe care o admiram astazi o datoram viziunii lui Carol Telbisz care a stiut ca trebuie sa demoleze fortificatiile din jurul Timisoarei, in ciuda opozantilor sai. O idee vizionara. Din fericire, noi nu trebuie sa demolam fortificatii reale, dar generatia noastra trebuie sa darame ziduri de incompetenta, de musamalizare si nepotism. Trebuie sa demolam zidurile propriei noastre neincrederi si dezamagiri„, si-a inceput Dominic Fritz, prezentarea viziunii sale, al carei titlu seamana izbitor cu Timisoara – Vision 2030, un program intocmit de administratia fostului primar Gheorghe Ciuhandu.
Candidatul USR pentru Primaria Timisoara spune ca isi doreste sa schimbe regulile jocului si tocmai de aceea nu va prezenta o lista cu promisiuni electorale.
„Ce valoare are sa pun eu o lista in fata timisorenilor si sa spun cate pasaje si poduri voi face si apoi sa punem sa vedem care are o lista mai lunga? Noi vrem sa schimbam nu jucatorii, vrem sa schimbam regulile jocului. Aceasta este oferta pe care o facem alegatorilor. Nu e o lista de promisiuni, e un manifest al valorilor mele care imi vor incredinta cheile Primariei Timisoara„, a spus Fritz.
Dominic Fritz a prezentat pentru inceput trei principii de dezvoltare a Timisoarei:
Timisoara este un oras al cartierelor
„De cateva luni am inceput sa merg la plimbare prin cartere si ascult problemele locuitorilor. De fiecare data ma indragostesc inca un pic mai mult de Timisoara, descoperind orasul prin ochii celor care traiesc in Timisoara. Nu doar in centrul e frumos, asta trebuie sa intre in principiile administratiei. Asta e Timisoara, cartiere curate cu servicii, dotari, spatii verzi, cu evenimente comunitare, cu cetateni implicati in decizii. Fiecare cartier are o personalitate distincta, iar administratia locala trebuie sa bage in seama ideile cartierelor. Imi doresc nu doar un city manager bine platit, ci city manageri pe cartiere„, a explicat Dominic Fritz.
Orasul metropolitan
„De ziua Romaniei am organizat o actiune in care timisorenii au invitat la masa alti timisoreni necunoscuti. A fost o seara impresionanta si emotionanta. Cand am inceput inscrierea am observat ca s-au inscris timisoareni din mai multe cartiere, dar si din Ghiroda, Dumbravita. Timiosara nu se termina la marginea cartierelor, este o intreaga zona metropolitana si sistemul administrativ este cu ani lumina departe de realitate. (…) Avem 140.000 masini care intra si ies din Timisoara zilnic, adica doua treimi fata de Bucuresti. Imaginati-va ce forta economica, ce dinamica culturala am putea declansa daca am percepe Timisoara ca pe o mare zona… atunci Timisoara isi va putea implini rolul de lider economic pentru Banat si dincolo de Banat„, spune Fritz.
Orasul european
„Am crescut intr-un mic sat in Padurea Neagra foarte izolat si nu stiam ce inseamna Europa. Abia cand am venit aici am inteles cat de multe ma leaga de Europa, am priceput cata energie se ascunde in crezul european de unitate prin diversitate. (…) Daca ar trebui sa aleg o singura promisiune, asta este: vom dubla suma fondurilor europene atrase pentru Timisoara si pe tema asta o sa auziti foarte multe povesti si lauda de sine din partea primarului, dar va rog sa nu va lasati convinsi. Oradea a atras mai mult decat dublu decat Timisoara. Vom crea o entitate separata care nu va face altceva decat sa scrie proiecte europene. Voi fi un primar european pentru un oras european„, spune Fritz.
Candidatul USR pentru fotoliul de primar al Timisoarei a prezentat si cinci prioritati strategice pentru Timisoara.
Prima prioritate strategica: digitalizarea administratiei locale. Fritz spune ca pasiunea sa pentru administratie a inceput la Timisoara unde si-a dat seama ca institutiile publice nu functioneaza.
A doua prioritate este traditia timisoreana de inovare si creativitate. Potrivit candidatului USR, Timisoara trebuie sa ocupe primul loc, inaintea Capitalei, in privinta numarului de studenti, iar universitatile din Timisoara ar trebui nu sa lupte intre ele, ci sa formeze un consortiu universitar care sa concureze cu alte universitati din tara, preluand o idee veche de cativa ani a rectorilor din Timisoara, care insa nu s-a concretizat.
Mobilitatea urbana este cea de-a treia prioritate. „Administratia locala ne tine prizonieri intr-un cerc vicios dand prioritate traficului auto, greseala facuta de alte orase acum 40 de ani. Domn primar, va rog sa intelegeti, inmultirea benzilor auto nu reduce, ci inmulteste numarul masinilor care circula pe ele. Singura solutie este sa cream alternative mai bune, sa putem merge pe jos, sa folosim bicicleta si transportul in comun. Nu am avut in viata mea o masina si pentru mine a fost un lux sa nu imi trebuiasca o masina. Pietonii, biciclistii, cei care merg in sistemul in comun nu sunt dusmanii soferilor, sunt cei care ne salveaza de poluare. Haideti sa dezvoltam o retea de piste de biciclete. Nu sunt mofturi ale unor hipsteri. Si nu, domnule primar, o dunga pe trotuar nu este o pista pentru bicicleta. Da, trebuie sa eliberam spatiul public de masini prin constructia de parcaje in centru si in cartere si da, asta se poate face prin parteneriate publice private. Sunt sigur ca aceasta tema va deveni un slagar de campanie electorala chiar daca mi-e greu sa recunosc ca cineva a promis in 2012 cinci parcari si a realizat zero, iar acum va cere din nou votul cetatenilor cu aceleasi promisiuni, fara sa roseasca. Nu am de gand sa il atac pe domnul primar in fiecare zi, voi face o campanie curata„, a spus Dominic Fritz.
Cea de-a patra prioritate este „Curatim si inverzim Timisoara„. In viziunea lui Fritz, Timisoara trebuie sa devina un oras al florilor, al parcurilor si al zonelor verzi. El spune ca se va investi in eficientizarea energetica a cladirilor publice si va fi restructurat sistemul centralizat de termoficare.
Ultima prioritate: „Construim un oras pentru copii si seniori” unde atat seniorii orasului, cat si cei mici vor avea spatii de recreere.
In final candidatul USR la Primaria Timisoara a promis un spital municipal nou, la marginea Timisoarei, pe Calea Torontalului, acolo unde de mai multi ani sta abandonat scheletul unei constructii care ar fi trebuit sa fie spital.
„Ruina de spital pentru mine e un simbol rusinos al esecului intregii clase politice din Romania. Nu concep Timisoara in 2030 fara o infrastructura sanitara mai buna si da, asta include si un nou spital municipal. Sanatatea noastra individiuala cuprinde si spatiile de recreere. Seniorii Timisoarei au nevoie de un spatiu al lor in care sa invete despre tehnologie si recreere„, a spus Fritz.
Lanarea ‘Timisoara 2030- o viziune strategica pentru capitala Banatului‘ a candidatului USR la Primaria Timisoara a avut loc la Iulius Town, in fata unui public numeros format din membri de partid, simpatizanti ori simpli timisoreni dornici sa afle ce vrea Dominic Fritz sa faca pentru oras.