TIMISOARA. Esec pe toata linia al administratiei Fritz in privinta redresarii companiei de termoficare a Timisoarei. Nicio solutie din cele anuntate in campania electorala si un an dupa alegeri nu a fost implementata.
Colterm intra in insolventa. Decizia a fost luata luni dimineata in Consiliul de Administratie si a fost anuntata de primarul Dominic Fritz.
Primarul Timisoarei a facut anuntul in cadrul unei conferinte de presa la sediul municipalitatii.
„Stiu ca problema termoficarii si caldurii in Timisoara a fost mereu si este si in aceasta iarna o grija a timisorenilor de aceea este și pentru noi ca administrație să ne asigrăm că avem apă caldă si caldura… dar ne confruntam cu o criza.
In aceasta dimineata, CA Colterm a luat o decizie, sa ceara protectia justitiei, prin declansarea procedurii de insolventa. Aceasta decizie este pentru a continua serviciul public. Colterm a incercat diverse variante, dar in contextul actual reorganizarea companiei prin procedura de insolventa este singura varianta si este necesara„, a declarat Dominic Fritz.
„Noi credem in termoficare in Timisoara, credem ca are un viitor.. Astăzi, procedura insolventei este un mijloc de salvare a companiilor cu succes în Romania, s-a folosit si la Hidroelectrica care astazi este o companie sanatoasa
Inseamna ca datoriile istorice, si Colterm are datorii de peste 320 milioane lei, vor fi blocate si nu mai cresc penalitatile de intarziere care se adauga la gaura de datorii.
Se suspenda toate incercarile de executare silita, de recuperare de creante, demarata impotriva Colterm pentru datoriile istorice. Banii care au intrat la Colterm acum au intrat pe un cont poprit si asta inseamna ca banii s-au dus la plata datoriilor, nu la plata facturilor pentru achizitionarea carbunelui si gazelor„, a mai spus primarul Timisoarei.
Dominic Fritz a dat asigurari ca abonatii Colterm nu vor fi afectati.
„Insolventa este un proces de reconstructie a increderii intre clienti si companie, si intre creditori si companie. Aceasta procedura este una de protectie si este asigurarea continuarii serviciului si abonatii Colterm nu vor fi afectati de aceasta intrare in insolventa. Eu cred ca aceasta insolventa care in acest context de explozie de preturi nu a putut fi evitata, este si o sansa pentru companie sa aiba un inceput fara datorii istorice.
Am inceput reabilitarea a 30 km de retele, lucram la reactualizarea strategiei de termoficare pentru Timisoara impreuna cu Banca Mondiala. Avem in lucru racordul de gaz din reteaua de transport la CET Centru, ceea ce inseamna ca putem accesa gazul la un pret favorabil….Aceasta insolventa nu opreste, ci stimuleaza proiecte de modernizare fiindca e clar ca, fara modernizare, Colterm nu poate supravietui„, a precizat primarul Dominic Fritz.
Edilul a reafirmat ca asteapta ajutorul Guvernului si face apel la rezerva de stat pentru a obtine carbune.
„Este nevoie si de interventia Guvernului. Am avut in ultimele zile si saptamani discutii cu mai multi primari din tara care sunt in situatii asemanatoare. Peste tot in tara suntem confruntati cu o criza de preturi mai ales la gaz. Pentru noi, in iulie plateam 270 lei pe megawat ora, acum a ajuns la 830 lei.
Am trimis astazi o adresa catre prefectura cu rugamintea de a transmite mai departe pentru carbune din rezerva de stat. Colterm functioneaza si pe gaz si pe carbune. O parte din CET sud functioneaza si pe carbune. Incercam sa crestem acum ponderea carbunelui ceea ce creeaza alte probleme fiindca acolo o sa vina la plata si certificatele verzi si de aceea ne-ar ajuta foarte mult din rezerva de stat.
Suntem in continue negocieri cu furnizorii de carbune, dar si cu furnizori de gaz, avem contract cu EON in care trebuie sa dam banii in avans, ceea ce e imposibil, asta inseamna ca suntem in cautare de solutii mai bune.
Intrarea in insolventa e o sansa pentru Colterm de a se focusa pe problemele de viitor si sunt sigur ca timisorenii vor avea apa calda si caldura„, a mai spus Dominic Fritz.
Acesta a mai spus ca nu se stie deocamdata la ce suma va ajunge factura timisoreanului abonat la Colterm si ca acum se fac o serie de calcule.
Cererea de insolventa urmeaza sa fie depusa la instanta in cursul zilei de luni, a precizat seful Consiliului de Administratie al Colterm, Ioan Dobosi, iar in 10 zile, judecatorul sindic trebuie sa dea un verdict. Apoi, planul de reorganizare va fi intocmit de catre administratorul judiciar impreuna cu administratorul unic.