TIMISOARA. Primaria Timisoara va fi nevoita sa achite Administratiei Fondului pentru Mediu o factura de 4,3 milioane de lei pentru raportarea gresita a cantitatilor de deseuri, in perioada 2016-2020, anunta administratia Fritz.
Un control realizat in ultimele luni de inspectorii AFM a constatat diferente masive intre cantitatile de deseuri declarate de municipalitate ca fiind depozitate/reciclate in perioada 2016-2020 si cantitatile reale depozitate/reciclate. Mai exact, in perioada amintita, municipalitatea a declarat 131.000 de tone de deseuri valorificate prin reciclare, insa inspectorii au constatat ca aceasta cantitate reala este de 30.000 de tone. Totodata, in perioada 2016-2020, municipalitatea a declarat ca au fost depozitate aproape 527.000 de tone de deseuri, insa in realitate aceasta cantitate era de 612.000 de tone. Astfel, fata de obligatiile de plata declarate de municipalitate, care s-au ridicat la 7,5 milioane de lei in perioada 2016-2020, inspectorii au stabilit o obligatie reala de plata de 11,8 milioane de lei, rezultand o diferenta de plata de 4,3 milioane de lei, care trebuie achitata acum, au transmis reprezentantii municipalitatii.
„Pe langa gazul consumat in 2014, acum avem de platit si minciuna ca am fi reciclat mai mult decat in realitate. Timisoara, din pacate, a fost condusa de un tepar notoriu. Condamn ferm acest tip de a face administratie, in care se arunca in viitor plati curente, din motive politicianiste. Platim azi aproape 4,3 milioane de lei pentru gunoiul bagat sub pres, la propriu, in anii 2016-2020. Nu doar ca suntem buni de plata acum, am si ratat ani intregi pentru a pune la punct sistemul de valorificare a deseurilor din Timisoara. Lucram cu toate firmele de salubrizare pentru a imbunatati serviciile de colectare si reciclare a deseurilor. Intarim controlul Primariei asupra trasabilitatii deseurilor ca sa declaram realitatea reciclarii, nu povesti„, declara primarul Timisoarei, Dominic Fritz.
Potrivit OUG 196/2005, Municipiul Timisoara are obligatia de a reduce anual cantitatile de deseuri eliminate prin depozitare, in cazul neindeplinirii acestui obiectiv fiind obligata sa plateasca catre AFM o contributie de 100 lei/tona (in anul 2016) si 50 de lei/tona (in anii ulteriori). Astfel, conform legii, in 2016, municipiul era obligat sa reduca cu 15% cantitatea de deseuri eliminate prin depozitare fata de anul anterior, in 2017 cu 25%, in 2018 cu 35%, iar din 2019 pana in prezent cu 45% anual.
UPDATE. PNL Timis: Adevarata teapa data Timisoarei a fost in 2020, la alegerile locale
Dupa acuzatiile lui Dominic Fritz, liberalii timiseni reactioneaza. Angajamente fara acoperire, lipsa de viziune, lamentari pe post de scuze si minciuni menite sa acopere incompetenta. Asta au primit timisorenii dupa ce s-a terminat marketingul USR din campania electorala. Actualul primar al Timisoarei ataca fosta administratie a municipiului folosindu-se de jumatati de adevar, sperand ca mizeriile publicate pe Facebook abat atentia de la mizeria reala de pe strazi, transmit reprezentantii PNL Timis.
„Prima culme a tupeului atinsa de primarul Dominic Fritz este sa caute presupusi vinovati pentru o amenda de 4.3 milioane de lei cand el este celebru pentru o amenda de 120 milioane de lei, luata din prostie si neglijenta criminala. Bonus la amenda, si-a batut joc de banii primiti de la Guvern pentru incalzirea cetatenilor tinand scolile si spitalele in frig. A doua culme a tupeului este sa vorbeasca despre curatenie in conditiile in care, Timisoara a devenit insalubra. Decat sa riste o amenda la cantitatea de gunoaie colectate, Dominic Fritz prefera sa nu mai adune gunoaiele de pe strazi. Nu-i ca-n Germania, dar probabil in viziunea lui despre Timisoara, merge si asa„, a spus Alin Nica, presedintele PNL Timis.
Administratia USR nu doar ca nu face curatenie in Timisoara, ci nu a fost capabila sa o intretina. La fel s-a intamplat cu multe alte proiecte preluate de actuala conducere aproape la cheie. Scandalul si diversiunile nu tin loc de rezultate, asa ca primarul Dominic Fritz are dreptul sa critice atunci cand ajunge macar la 10% din realizarile fostului primar. Pana atunci, in loc de drame pe Facebook, poate ia in considerare arderea deseurilor menajere pentru producerea de caldura, o solutie complementara de succes, aplicata de multi ani in tari civilizate, mai transmit reprezentantii PNL Timis.