TIMISOARA. „Daca implementam o singura solutie a Bancii Mondiale, consultanta va fi gratuita„, anunta luni pe Facebook primarul Timisoarei Dominic Fritz referindu-se la contractul incheiat cu expertii bancii care sa faca o evaluare a situatiei si sa vina cu niste propuneri pentru o viitoare strategie privind redresarea companiei de termoficare.
Potrivit intelegerii, pentru cei 200.000 de euro a caror cheltuire a fost aprobata acum doua luni de Consiliul Local, specialistii Bancii Mondiale trebuie sa intocmeasca un raport pentru care au la dispozitie 1 an si 2 luni.
Solicitat de opiniatimisoarei.ro sa explice ‘gratuitatea’ anuntata cu o zi inainte, marti Dominic Fritz a precizat ca, in fapt, nu este vorba de nicio ‘gratuitate’, ci ca exista o posibilitate, pe viitor, sa ‘deconteze’ acesti bani daca dintre propunerile ce vor fi facute peste un an de specialistii Bancii Mondiale primaria si implementeaza vreuna. Evident, pe bani cu mult mai multi, si tot cu Banca Mondiala.
„Platim acum pentru consultanta, pentru ca Banca Mondiala nu ne da pe gratis aceasta consultanta, dar, daca urmeaza sa finantam un proiect, aceste costuri de consultanta vor fi eligibile pentru decontare ulterior, adica vor fi considerate ca si costuri de pregatire a unui proiect finantat, si atunci îi primim inapoi„, sustine primarul Dominic Fritz.
Cum pana atunci mai e cale lunga, iar iarna bate la usa si odata cu ea cresc si ingrijorarile timisorenilor ca vor ramane fara caldura si apa calda, aceasta intrucat, in mod concret, nu s-a miscat nimic in imbunatatirea imediata a situatiei de la Colterm.
Intrebat daca in acest moment compania de termoficare are cu ce plati amenda pentru certificatele verzi, de 21 de milioane de euro, ramasa inca neachitata si contestata in instanta, edilul spune ca… asteapta sa vada ce se intampla.
„Amenda este contestata in instanta, este suspendata si vom vedea ce se intampla in acest proces. Momentan facem ceea ce nu s-a facut in anii trecuti. Noi incercam, ne pregatim pentru aceasta iarna sa nu mai ardem carbune, pentru ca socotim pretul acestor certificate care probabil se va dubla inca o data, si tocmai de accea Colterm va functiona in aceasta iarna preponderent pe gaz si nu va mai cadea in aceasta capcana ca carbunele e ieftin pentru ca nu sunt ieftini si tocmai din cauza certificatelor sunt o sursa de energie foarte scumpa„, a precizat primarul Dominic Fritz.
Deocamdata, la Colterm se fac… organigrame, a fost numit zilele trecute un alt director si nu a fost prezentata inca situatia reala si concreta, la zi, a companiei, care se zbate in datorii de peste 450 de milioane de lei, mai vechi sau mai noi, provenite unele din trecut, altele din neplata contributiilor la ANAF pe acest an, dar si din amenda pentru certificate ce va trebui achitata oricum.
„Până la soluții salvatoare, la Colterm nu avem aprobat nici în zi de astăzi Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021 (care trebuia aprobat în 45 de zile de la aprobarea Bugetului local pe anul 2021), în loc de concurs pentru funcție de Director General (procedură ce trebuia demarată de Președintele CA de vreo 5 luni), ne trezim cu numire în afara procedurii, organigrame peste organigrame, lipsă de transparență privind Hotărârile CA, lipsa oricărui plan privind obligația Colterm de a achiziționa Certificatele de CO2 pentru conformarea pe anul 2020 și 2021 – termen limită 30 aprilie 2022 (de amendă nu mai zic, bine că-i suspendată momentan) etc – toate astea, cu girul conducerii PMT!„, atrage atentia consilierul local Roxana Iliescu care sustine ca, deocamdata, acest contract cu expertii Bancii Mondiale nu este decat un exercitiu de PR al administratiei Fritz.