TIMISOARA. Anunt surpriza al primarului Dominic Fritz legat de Padurea Verde. Aceasta a fost trecuta, in toamna, prin Hotarare de Guvern, in administrarea Primariei Timisoara, insa, spune edilul, nu o poate transforma inca intr-un adevarat spatiu de agrement, pentru ca nu ar fi primit si aleile si drumurile, de altfel locurile in care ar urma sa intervina municipalitatea.
Primarul sustine ca ar urma sa aiba o intalnire cu ministrul Mediului pentru a rezolva situatia. Dominic Fritz spune ca e nevoie de o noua hotarare de guvern.
„Nu m-am intalnit cu ministrul Mediului inca, urmeaza la urmatoarea deplasare la Bucuresti, pentru ca trebuie intr-adevar sa discutam despre calitatea aerului, trebuie sa discutam si despre Padurea Verde, unde hotararea de Guvern ne-a dat padurea, dar nu si aleile, si acum trebuie sa cerem inca o data Hotararea de Guvern care sa ne dea si drumurile si aleile.
Daca va uitati pe harta cu aleile care pot fi si la latime de 20 de metri nu au fost incluse in Hotararea de Guvern care ne-a dat Padurea Verde, dar noi acolo putem sa intervenim. Proiectul de amenajare tocmai acolo ar interveni, dar n-au fost incluse. Mai sunt cateva zeci de hectare de drumuri care trebuie sa ne fie date”, a precizat primarul Dominic Fritz.
Edilul a fost insa contrazis imediat de secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Catalin Iapa, care spune ca situatia nu sta deloc asa cum o prezinta Fritz, si ca primaria ar putea sa inceapa imediat amenajarea zonei.
„Prin HG 790 din 25 septembrie 2020 s-au transferat Primariei Timisoara aproximativ 520 de hectare de pădure (toata suprafata care figureaza pădure) de la Romsilva, dintr-un total de 580 de hectare. Diferenta de 60 de hectare nu e pădure, sunt linii de inalta tensiune, sau drumuri sau poienișuri etc..
Pădurea Verde poate deveni cea mai mare Pădure-Parc din Sud Estul Europei pentru timișoreni, dar cu condiția ca Primăria Timișoara să o amenajeze.
E obligatoriu să se păstreze biodiversitatea, dar să se facă accesibilă tuturor.
Nu doar alei poate amenaja primăria, redau aici toate posibilitățile permise de lege pentru amenajare: alei realizate din materiale ecologice și piste pentru biciclete; bănci; iluminat; puncte de informare; toalete ecologice; constructii provizorii din lemn cu suprafata construita de maximum 15 m2. Toate aceste amenajări pot fi realizate chiar de astăzi de către Primărie, nu e nevoie să se mai aștepte după nimic, așa cum a spus domnul primar astăzi. Dar pentru asta, în primul rând trebuie să înțeleagă domnul primar subiectul și în al doilea rând să se apuce de treabă”, a precizat secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Catalin Iapa.
Va reamintim, in toamna anului trecut, Romsilva a transferat peste 500 de hectare din Padurea Verde catre Primaria Timisoara, pentru ca aici sa fie amenajata o zona de agrement.
Vechea administratie voia ca aici sa fie amenajate alei din materiale ecologice cu latimea de 2 metri si piste de biciclete, sa fie amplasate banci si foisoare, toate din lemn, deoarece folosirea metalului in aceasta zona este interzisa. De asemenea, proiectul prevedea amenajarea unei zona de spectacole, dar isi propune si realizarea uneia dedicate picnicului. Aleile ar fi urmat sa fie iluminate, in zona trebuiau sa fie amplasate si toalete ecologice, dar si sa fie facute plantari. Iar pentru toate acestea, urma sa fie lansat un concurs de solutii.
Padurea Verde de la Timisoara a fost amenajata pentru prima oara in 1860 de Serviciul Silvic Maghiar. Au urmat alte doua amenajari in 1894 si 1908, iar in 1947 era amenajata de Directia Silvica Arad si inclusa in Ocolul Silvic Timisoara, scrie discovertimis.com.