TIMISOARA. Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, instrument esential atat in contextul titlului de Capitala Europeana a Culturii, cat si pentru sprijinirea sectorului cultural, afectat de pandemie, devine functional.
CITESTE SI: Nou director la Casa de Cultura a Primariei Timisoara
Simona Fit, consilier al primarului, a fost numita director interimar al Centrului, prin dispozitie a primarului Dominic Fritz.
Simona Fit va detine aceasta functie pana la ocuparea prin concurs a postului de director al Centrului de Proiecte; concursul este in derulare in momentul de fata si se va finaliza in cursul lunii mai.
Numirea unui director interimar, permisa de lege doar din randul aparatului administrativ, este necesara pentru accelerarea pasilor privind operationalizarea Centrului de Proiecte, in vederea lansarii mai devreme decat in alti ani a apelurilor de finantari nerambursabile, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.
In perioada imediat urmatoare, directorul interimar al Centrului de Proiecte al Municipiului Timisoara va avea urmatoarele sarcini:
o finalizarea procesului de consultare publica privind regulamentul de accesare a finantarilor nerambursabile si a prioritatilor acestui prim apel printr-o ultima discutie online cu sectorul cultural, care va avea loc in data de 21 aprilie
o adoptarea Regulamentului privind finantarea nerambursabila de la bugetul local al municipiului Timisoara a programelor, proiectelor si actiunilor culturale;
o lansarea unui prim apel de programe, proiecte si actiuni, cu termen de depunere de 30 de zile;
o finalizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de director, contabil-sef, juridic, expert;
o elaborarea instrumentelor optime de finantare a programului cultural Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, inclusiv prin organizarea, in prima jumatate a lunii mai, a unei consultari cu sectorul cultural pe problematica specifica a finantarii acestui program.
Simona Fit a facut parte din echipa de sustinere a candidaturii Timisoarei in fata juriului european, pentru etapele de pre-selectie si selectie si pentru prima etapa de monitorizare in proiectul Capitala Culturala a Europei. A mai coordonat Fondul Stiintescu derulat de Fundatia Comunitara Timisoara, prin care s-au finantat proiecte educative pentru mii de copii. A fost si managerul programului national de formare al Academiei de Advocacy, cu 800 de participanti, reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor si organizatiilor non-guvernamentale.
Va reamintim, primarul Dominic Fritz a anuntat de mai multa vreme ca vrea sa infiinteze noi structuri care sa se ocupe de proiectul TM2023, sustinand ca departamentul creat anul trecut de Nicolae Robu nu e functional, iar Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana si-a pierdut din credibilitate.
Edilul a supus aprobarii Consiliului Local, luna trecuta, infiintarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timisoara, gandit de Dominic Fritz drept un serviciu public de interes local, cu personalitate juridica, ce va functiona sub autoritatea CLT, fiind finantat din subventii de la bugetul local al Timisoarei si venituri proprii, precum si din donatii si sponsorizari.