„Domnisoara Pogany”, aflata in patrimoniul Consiliului Judetean Dolj, este revendicata de catre o femeie din Bucuresti, care sustine ca tatal sau a fost supus unor presiuni politice pentru a vinde sculptura Muzeului de Arta Craiova, in 1976.
Aurelia Balcica Maciuca solicita magistratilor Tribunalului Bucuresti sa constate nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare pe care tatal sau, Octavian Mosescu, l-a incheiat in 1976 cu Muzeul de Arta Craiova. Bucuresteanca sustine ca parintele sau a fost fortat, sub presiuni politice, sa vanda lucrarea „Domnisoara Pogany”, o copie datand din jurul anilor 1950 a celebrei sculpturi a lui Constantin Brancusi.
Opera artistului gorjean a fost cumparata la vremea respectiva, sustin reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Dolj, cu 70.000 de lei, o „suma colosala pentru acele vremuri”.
Paul Rezeanu, directorul Muzeului de Arta de la acea vreme, cel care a incheiat tranzactia, sustine ca, din contra, nu numai ca asupra lui Octavian Mosescu nu s-au facut presiuni, ci ca acesta a insistat ca muzeul sa achizitioneze lucrarea din colectia sa.
„A venit la mine si eu i-am spus ca nu ma intereseaza sa o cumpar pentru ca e o copie si nu am bani. A insistat si a rezolvat totul prin ginerele sau, adica sotul doamnei care revendica acum lucrarea, la vremea respectiva director general in Ministerul Culturii. Am primit banii imediat si am facut achizitia pe 30 decembrie 1976.
Reprezentantul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Dolj, Dan Lupescu, sustine ca autoritatea responsabila pentru aparare in acest caz, Consiliul Judetean, se manifesta apatic si nepasator.
Desi procesul exista pe rolul Tribunalului Bucuresti inca din ianuarie 2010, Consiliul Judetean a fost reprezentat doar de un consilier juridic din cadrul institutiei. Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a anuntat ca in curand va angaja o casa de avocatura care sa se ocupe de caz.
Consiliul Judetean Dolj a pierdut, anul trecut, 21 de opere de arta, evaluate la un milion de lei, revendicate de rude ale boierului Barbu Druga.
Sculptura din bronz este una dintre cele doua copii originale ale lucrarii lui Brancusi, singura a carei locatie este cunoscuta si este evaluata la doua milioane de euro.