TIMISOARA. Parintii si elevii unei clase de la un liceu din Timisoara au organizat un protest spontan in fata scolii, chiar in debutul noului an scolar. Au scris pancarte si au venit cu tricouri personalizate, cu mesaje adresate conducerii.
Nemultumirea parintilor si elevilor de la clasa a II-a B a Colegiului National „Ion Vidu” din Timisoara este ca „domnul invatator Otto” nu mai poate continua cursurile cu elevii sai. Pensionar fiind, invatatorul Otto nu putea preda decat ca si suplinitor si numai daca acel post era vacant. In locul dascalului atat de iubit de elevi si de parinti, deopotriva, a venit o invatatoare suplinitoare cu rezultate nu foarte bune, spun parintii.
„Am ales acest gest extrem pentru a scolate la iveala nedreptatile care s-au facut fata de copiii nostri in decurs de doi ani de cand suntem la Vidu. Noi cand ne-am inscris copiii ni s-a spus ca vor avea un cadru didactic care intra titular prin concurs, dar in mod tacit, total netransparent s-a facut o rocada, pentru a rezolva un alt conflict, avut cu parintii unui an inainte. Noua ni s-a dat acest cadru didactic care s-a dovedit, cu un an inainte, deja, ca nu avea competentele necesare, nefiind specializat pe clasele primare, dupa o cariera intreaga in clasele gimnaziale. Ne-am trezit ca trebuie sa facem memorii, sa mergem in audienta si la directiune si la Inspectorat. Din clasa zero pana in clasa a treia, ar fi al treilea dascal. Doamna din anul trecut a plecat prin detasare. Acum ne trezim ca avem un cadru didactic suplinitor.Vrem sa mediatizam pentru ca este o cale democratica si celelalte parghii le-am epuizat. Vrem un cadru didactic si exista parghii, daca se vrea. Simtim ca am fost lasati de caruta, cum se spune„, a declarat Cristian Cazacu, unul dintre parintii nemultumiti.
Mai mult, parintii copiilor din clasa a II-a B spun ca acesta este al treilea dascal pe care il au cei mici.
„Ne dorim continuitate pentriu copiii nostri. Clasa noastra a fost o clasa de sacrificiu. In clasa zero am avut o doamna incompetenta. Am depus plangeri la Inspectorat, am facut sesizari la directiune, iar in clasa I am primit un domn invatator super bun, am zis directiunii ca dorim sa continuam cu domnul invatator. Vorbele noastre nu au contat. Acum avem un profesor suplinitor cu calicative slabe si nu dorim sa predea copiilor nostri. Copiii nostri nu sunt cobai„, a spus si o mamica, Adela Torj, nemultumita de invatatorul copilului sau.
Directoarea scolii spune ca din punct de vedere al directiunii, nu are ce sa faca si ca parintii si elevii ar trebui sa nu asculte zvonurile si sa incerce sa o cunoasca pe noua invatatoare.
„Ne pare rau de situatia creata, ei sunt ai nostri, copiii si parintii sunt tot ai nostri, noi ii consideram familia noastra. problema s-a creat din cauza unei situatii neputand sa aducem un cadru didactic titular, in fiecare an probabil li se va schimba invatatorul acestor copii. Situatia se gaseste si in restul judetului si in alte scoli. dansii il doresc neaparat pe domnul Otto si noi il dorim, dar trebuie sa respectam calendarul e miscare a personalului didactic. Doamna invatatoare care a fost repartizata la clasa lor a luat postul in sedinta publica in cadrul Inspectoratului Scolar Timis. daca nu se prezenta nimeni, atunci l-am fi chemat pe domnul Otto. Si domnul Otto a fost un an, fiind pensionar. Nu putem obliga sa intre la clasa, dar si dansii cred ca au obligatia de a cunoaste pe doamna invatatoare si de a sta de vorba cu dansa si de a nu se baza pe zvonurile auzite intr-o scoala sau alta. Legal, in momentul de fata noi nu avem ce sa facem. Doamna invatatoare este venita prin sedinta publica a Inspectoratului Scolar, in urma unui concurs national pe care l-a sustinut„, a declarat Sanda Cristina Moldovanu, director la Colegiul National „Ion Vidu” din Timisoara.
Parintii sunt hotarati sa protesteze toata saptamana. Ei spun ca se vor afla cu copiii in curtea scolii, in fiecare zi timp de doua ore, insa cei mici nu vor intra in clasa.
Cursurile au inceput fara incidente, in mod obisnuit, pentru ceilalti elevi ai Colegiului Ion Vidu din Timisoara. Unii insotiti de parinti sau bunici, cu buchete de flori, pe skateboard-uri si cu emotii sau incantare, sute de copii si adolescenti au pasit, luni din nou in salile de clase.