TIMISOARA. O noua incercare, pe ultima suta de metri, pentru salvarea Colterm de la faliment. In speranta de a gasi o solutie pentru cumpararea certificatelor de poluare, consilierii locali au convocat o sedinta extraordinara, in care au supus la vot un proiect prin care primaria s-ar fi angajat sa plateasca, in avans, o parte din subventia catre compania de termoficare, iar cu banii respectivi, 100 de milioane de lei, sa fie cumparate deja celebrele certificate de poluare. Altfel, se pune cruce Coltermului.
Insa, de la prezentarea situatiei societatii de termoficare si pana la transformarea sedintei de Consiliu Local intr-un adevarat circ n-a fost decat un pas. Mos Craciun, Mos Gerila si Guvernul care ‘are o imprimanta de bani’ au fost doar cateva dintre ‘personajele’ invocate de primar, care au starnit vii reactii la intalnirea alesilor locali de joi.
Cel care a pornit intregul val de replici a fost chiar primarul Dominic Fritz, care le-a transmis mai intai, pe un ton ironic, consilierilor locali, ca… doar Mos Craciun ar putea aduce in vistieria Municipalitatii cele 100 de milioane de lei pe care apoi sa ii dea societatii de termoficare sa cumpere certificatele de poluare.
„Apreciez ca sunt unii colegi aici care suntem aici sa evitam falimentul, care au un interes sincer de a ajuta, de a dezbate, de a gasi solutii si de a evita o situatie tragica pentru Timisoara. Dar, haideti sa nu ne ascundem dupa deget. Nu toti au aceasta sinceritate, exista o doza de ipocrizie greu de suportat.(…) Motivul de ce a fost o iarna cu cateva zile cu frig anul trecut? Tocmai pentru ca acest consiliu local a refuzat 10 ani de zile sa reflecte costurile reale ale Colterm. Asta e motivul pentru care suntem aici. Si anul acesta am avut caldura pentru ca o majoritate, impotriva votului unei minoritati de lasitate, a acceptat sa voteze sa creasca preturile. Nu voi permite sa mi se spuna ca noi am stat si nu am facut nimic. Tocmai pentru ca ne-am asumat dublarea subventiei si a preturilor anul trecut suntem acum aici.
Acum, sa spuneti ca hai sa vireze primaria maine 100 de milioane, puteti sa votati, dar normal ca nu sunt 100 de milioane in cont. Binenteles ca puteti sa si votati ca maine sa vina Mos Craciun, poate e si legal, dar n-o sa vina maine Mos Craciun. Faptul ca scrieti pe o foaie ‘solutie’ si veniti in consiliul local si spuneti va rog sa votati nu inseamna ca este o solutie.
Acesti bani nu exista. (…) Aceste sume nu pica din cer.
As vrea sa vorbesc despre altceva si altcineva. Nici nu poate fi o solutie sa venim pentru orice ne trebuie la primarie si sa cerem bani si asta e singura solutie. Tocmai am spus ca anul trecut v-ati asumat dublarea pretului. Din partea populatiei, Colterm incaseaza dublu. Din aceste sume nu se pot cumpara certificate? De ce continuam acest narativ fals ca primarul, consiliul local are acecasta obligatie? Aceasta obliatie o are Colterm in primul rand si are venituri. In care noi contribuim cu subventii, dar nu suntem banca.
Aceasta responsabilitate e a Colterm in primul rand. Pentru 20 de mii de euro pe luna, cat incaseaza, sa scrie pe o foaie asta e solutia, dati-ne 100 de milioane de lei, punem consilierii locai sa introduca un HCL? Pai pentru 20 de mii de euro, sa ma inscriu si eu la jobul asta.
Haideti, daca vreti sa ajutati, si suteti interesati de solutii, in primul rand sa lasam ipocrizia, sa nu oferim solutii care stim ca nu sunt solutii cu adevarat Sa ne focusam pe lucruri pe care stim ca le putem face noi. Exista si alti responsabili care trebuie sa gaseasca solutii, si solutii care nu se bazeaza pe bancomatul de pe Loga numarul 1. Acest bancomat se bazeaza pe taxele timisorenilor. (…)
Este clar ca lipsa de asumare, de curaj in ultimii 10 ani ne-au adus in aceasta situatie. Cred ca este si acum momentul sa ne asumam anumite decizii, dar cu siguranta nu este momentul sa venim cu propuneri care dau bine la sticla, dar daca te uiti in ele nu valoreaza nici macar cat hartia pe care sunt printate„, a spun primarul Dominic Fritz.
In plus, dupa ce a fost anuntat ca reprezentantii Primariei Oradea au cumparat deja certificatele verzi, edilul a vorbit despre ‘curajul’ de care au dat dovada cei din administratia bihoreana, care si-au asumat intrarea in insolventa a companiei de termoficare locala inca din 2013.
„Noi avem fete de prosti?”. Dominic Fritz, pus la zid de colegul de partid de la USR care dezvaluie ca primarul a refuzat sa ia masuri la Colterm ca sa nu-si strice imaginea
Insa replica lui nu a trecut netaxata chiar de colegul lui de partid, inca, Andrei Mester, care a tinut sa-i reaminteasca o discutie din cadrul USR avuta in 2020.
„Noi avem fete de prosti? Eu ma simt jignit din mai multe aspecte. Unu – tonul pe care l-ati folosit, ca ne-ati facut pe toti prosti, ca noi nu stim care e treaba cu Coltermul, cu aluziile la Mos Craciun. Noi aici suntem in plenul Consiliului Local.
Va atrag atentia ca in momentul in care am preluat mandatul de consilier, in cercul USR, v-am intrebat ce facem cu Colterm. Nu am inteles noi exact ce-i acolo, eram la inceput, poate nu intelegeam exact tot, dar era clar, paguba de 300 de milioane. Si solutia era clara de atunci, insolventa si dublarea pretului. Si raspunsul dumneavoastra a fost: „Sa-mi incep eu mandatul cu o insolventa?”
Si acum aveti tupeul sa dati exemplul Oradea, cat de curajosi au fost ei sa ia decizia insolventei in 2013?. Si noi puteam sa fim curajosi. Am avut aceasta discutie cred ca in 15 noiembrie 2020„, a dezvaluit Andrei Mester.
Replici dure au venit si din partea consilierilor locali ai PNL si PSD, dupa ce edilul a vorbit despre faptul ca Guvernul se poate indatora cat vrea, pentru ca… are o imprimanta de bani in pivnita.
„Cand vorbiti despre ipocrizie – corectati-ma, daca gresesc – avem solutie la 3 noaptea. Va aduc aminte ca noi, PNL, am venit cu cateva solutii la dumneavoastra acum un an si le-ati refuzat. Le-am acceptat pe ale dumneavoastra.
Guvernul Romaniei, acela cu imprimanta, a ajutat Timisoara cu peste 100 de milioane de lei. Acum o luna si ceva, la aceasta masa, tot noi am zis ca este in regula sa ajutam Colterm. Noi chiar suntem aici in interesul cetateanului. Noi nu mai vrem ca cetatenii sa ajunga fara caldura in apartamente„, a spus Adrian Lulciuc, liderul grupului PNL din consiliul local.
„In viata mea nu am vazut un primar transformat ad-hoc in liderul opozitiei. Ati cautat vulnerabilitati ale unei probleme pentru care in mod normal dumneavoastra, omul care ati fascinat jumatate de oras care v-a votat, trebuia sa gasiti o solutie.
Sigur ca exista Mos Craciun: noi am avut caldura anul trecut de la Mos Craciun – acele 122 de milioane de lei de la Guvern, in premiera. Asta apropos de Mos Craciun si de ipocrizie. (…)
Nu mai vorbiti de Colterm, ca ei au in spate 50 de mii de oameni si peste 100 de institutii, aia e miza, nu acesti oameni care au 20 de mii de euro.
Cand spuneti ca ati dat 13 milioane, 15 milioane, nu i-ati dat din buzunar, noi i-am dat din buget. (…)
Ati intrebat cu ce rezolva acest HCL problema. Cu nimic, ca banii sunt tot la dumneavoastra si la domnul Creiveanu. Dar acest consiliu local incearca sa rezolve problema, pentru ca lucrurile acestea vor intra intr-o zona patrimoniala extrem de serioasa. Macar noi sa nu fim acuzati ca nu am incercat sa rezolvam problema„, a adaugat Radu Toanca, consilier din partea PSD.
Ca sa pluseze, primarul Fritz a intrebat din nou consilierii locali de ce cred ca adoptarea unei hotarari prin care sa fie transferati bani catre Colterm in avans ar salva compania.
„In mintea dumneavoastra, dupa ce-l votati, ce se va schimba? Pentru ca aceasta factura, de exemplu, de 25 de milioane (pe care Primaria trebuie sa o achite catre Colterm – n.r. ), de maine vom face eforturi sa o platim si pe ea cat de repede putem. Indiferent daca votati acum acest HCL. Deci, daca votati acum, ce se va schimba. Care exact e solutia? Ca asta n-am inteles„, a spus Fritz.
„Sunt convins ca orice am vota noi azi, oricum atitudinea dumneavoastra este aceeasi: e, vine amenda, o contestam. Punem termen pana in 30 aprilie sa facem achizitia, facem achizitia, evitam amenda„, i-a raspuns Lulciuc.
„Bun, sa vina Mos Craciun atunci!„, a replicat ironic edilul.
In final, desi amendamentul formulat de social-democratul Radu Toanca, prin care se crea obligativitatea de cumparare a certificatelor de poluare pana cel tarziu la finalul lunii aprilie, a fost votat de majoritatea consilierilor locali prezenti la sedinta, proiectul prin care primaria urma sa dea 100 de milioane de lei catre Colterm, ca avans la subventie, a cazut. Au fost doar 12 voturi exprimate, desi in sala erau prezenti 19 dintre alesii locali.
Va reamintim, pana la sfarsitul lunii aprilie, Colterm trebuie sa cumpere certificatele de poluare aferente anului 2022, aproximativ 220 de mii la numar. In cazul in care nu vor fi cumparate, compania de termoficare risca sa primeasca cea de-a treia amenda din partea Administratiei Fondului de Mediu, ceea ce ar insemna si intrarea in faliment.