Donare de sange pe ritmuri de muzica la Centrul de Transfuzie de la Timisoara. E nevoie de inca 5000 de donatori pana la finalul anului. Foto si video

TIMISOARA. Si-au rupt din timpul liber si au venit sa ofere o sansa la viata semenilor care se afla in suferinta in spitale.

CITESTE SI: Premiera nationala la Timisoara. Platforma unica in Romania pentru a doua opinie, gratuita, in cazul pacientilor cu boli interstitiale pulmonare

Unii aflati la prima donare, altii deja cu experienta, timisorenii s-au asezat la coada pentru a oferi pretiosul sange care poate salva vieti. Oamenii au fost intrebati de medici daca au avut COVID sau daca si-au facut vaccinul, dupa care au completat formularele si au fost trimisi in sala de donare.

Evenimentul de luni a dat startul Lunii Donatorului, o campanie in care fiecare zi va fi dedicata unei afectiuni care necesita transfuzii de sange.

In ultima perioada datorita faptului ca s-a mai domolit pandemia de COVID, s-au reluat interventiile programate, astfel incat in Timisoara cererea de sange a crescut cu circa 25%. Deci avem nevoie de inca 5000 de donatori pana la sfarsitul anului. De aceea incercam sa-i aducem pe cei care in 2020 au ezitat sa vina sa doneze sange. Astazi este ziua in care la nivel mondial se sarbatoreste Ziua Donatorului de sange…Inainte de pandemie aveam cam 70 de donatori in centru si mergeam in teren aproximativ 40, deci ajungeam undeva la 100-110 oameni. In pandemie colectele mobile s-au sistat, bucuria e ca de astazi putem face din nou colecte mobile. Nevoia de sange este undeva la 100 de pungi pe zi. In pandemie a fost undeva intre 50-60 de pungi, dar necesitatile au fost reduse. Atunci a fost nevoie foarte multa de plasma de convalescent„, a declarat medicul Rodica Lighezan, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Timisoara.

Campania este organizata in colaborare cu Asociatia pentru Capacitarea Abilitatilor Speciale, iar initiativei s-au alaturat si cei de la Timisoara Bikers.

Cred ca avem deja o experienta mare in realizarea de evenimente si cand am auzit de nevoie de sange de aici de la centru, una din angajatele Centrului este membru fondator in Asociatia noastra si prin ea, ea e un adevarat tsunami. Cand ne propunem sa facem ceva nu e nimic care sa ne opreasca. Avem cam tot ce ne trebuie, avem muzica de calitate. Scopul donarii de sange nu poate fi masurat nici in bani, nici in aur. Intotdeauna ma gandesc ca noi ca si popor roman suntem un popor cu o istorie crestina veche si primul donator de sange, Iisus Hristos. Ma implic in tot ce se poate face frumos si un pic de bine„, a declarat Ligia Macelaru, presedintele Asociatiei ACAS.

In fiecare an suntem la acest gen de evenimente. Contrar aparentelor nu suntem nboi principalii beneficiari ai donarilor, dar de fiecare data cand e un unul de-al nostru jos venim si ajutam. Asa s-a creat in noi chestia asta de solidaritate. Am fost si in pandemie si am dat, chiar daca nu au fost accidente. Cumva ne-a intrat in reflex sa venim. Avem si aplicatia DONORIUM care ajuta foarte mult si s-a creat cumva o traditie„, a declarat Sorin Stanca, reprezentantul Timisoara Bikers.

Donatorii au fost incantati si pentru ca au fost primiti cu muzica, formatia Siblings Quintet interpretand diferite piese.

Vin regulat. Azi e Ziua Donatorului, azi fac si 44 de ani. Este un efort mic pentru fiecare dintre noi, cu impact mare in multe familii. Daca salvam o singura viata, va dati seama ce inseamna pentru o familie. Ar trebui sa o facem cu totii. Asta ne facem sa fim oameni„, a spus unul dintre donatori.

Azi fiind si Ziua internationala a Donarii am zis sa vin si sa donez. Le recomand tuturor sa vina si sa doneze regulat, mai ales daca au o grupa de sange mai rara, cu RH negativ, chiar ar trebui sa vina sa doneze„, a spus un altul

Nu sunt la prima donare. Sunt cu state vechi. Cred ca am un sange mai valoros, 01 RH Negativ si vin de fiecare data. A trecut o perioada de 3-4 luni, azi e o zi speciala, ziua mea de nastere, 14 iunie si cred eu ca e un gest de colegialitate si umanitate suprema. Sangele nu il putem crea. E singurul mod prin care putem ajuta aproapele nostru si atata timp cat inima noastra bate, speram sa bata si pentru cei din jurul nostru„, a spus un alt donator.

Timisorenii care vor sa doneze pot merge zilnica intre orele 8 si 13 la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina, situat pe strada Marius Ciopec nr.1, langa Spitalul Judetean.

Video: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.