TIMISOARA. Din patru oferte inscrise la licitatie, Primaria Timisoara a ales o asociere intre doua firme din Targoviste care sa inventarieze arborii si spatiile verzi din oras.
Municipalitatea a incheiat contractul cu Asocierea Eterra Map (lider) cu Megagis, pentru aproape 600.000 de euro cu TVA, la aproape o treime din pretul pe care primaria Timisoara era dispusa sa il plateasca pentru lucrare. Firmele care au mers atat de jos cu pretul pentru a castiga au la dispozitie 2 ani sa elaboreze documentul final.
‘Registrul Verde’ sau Cadastrul Verde al orasului, constituit ca un sistem informational de tip GIS (Primaria Timisoara are din 2004 sistemul GIS), cuprinde inventarierea terenurilor ocupate de spatii verzi, evidentierea tipului de proprietate si a modului de administrare a acestor terenuri si descrierea caracteristicilor cantitative si calitative ale vegetatiei de pe aceste terenuri, speciile de copaci, arbusti si garduri, cu toate datele de localizare.
Practic, va fi creata o harta digitala care sa contina distributia spatiilor verzi compacte, distributia arborilor si distributia terenurilor degradate care ar putea fi transformate in spatii verzi, date si informatii specifice.
Aplicatia GIS si baza de date aferenta vor trebui sa permita gestionarea si urmarirea tuturor documentelor emise de autoritati privind protectia mediului, urbanism, autorizatii de construire, avize de taiere/toaletare arbori, etc‘, se arata in documentatia de licitatie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.
Conform legii, actualizarea Registrului Spatiilor Verzi se face la 2 ani sau ori de cate ori este nevoie, dupa caz.
In majoritatea marilor orase europene documentul este un instrument util care contribuie la o gestionare eficienta a spatiilor verzi. In baza lui se pot face planuri de actiune pentru a ameliora calitatea si, dupa caz, cresterea suprafetelor spatiilor verzi.
Reprezentantii primariei dau asigurari ca in timpul inventarierii arborii ocrotiti, cu valoare estetica deosebita si cu diametrul mai mare de 50 de cm vor fi scanati complet pentru verificarea starii de sanatate.
In primele sase luni va fi implementata platforma digitala, iar apoi datele din oras vor fi colectate prin echipamente specializate, cu scanner LIDAR si vor fi masurate suprafetele exacte ale parcurilor, scuarurilor, aliniamentelor stradale, samd.
Pe de alta parte, dupa ce primarul Dominic Fritz s-a laudat cu Strategia pentru spatii verzi intocmita in timpul mandatului sau, peisagistii din ASoP au cerut anularea documentului, aceasta pentru ca descoperisera o multime de probleme, si il catalogau ca fiind invechit, incerent, fara viziune, cu directii strategice nesanatoase si copiat din alte surse, necitate.
ASoP a reusit sa anuleze in instanta si Registrul Verde din vremea administratiei Robu.