Autoritatile ucrainene au anuntat ca „doua tinte neidentificate s-au apropiat de Insula Serpilor din Marea Neagra”, fiind cel mai probabil vorba de nave rusesti.
Acestea le-ar fi cerut granicerilor sa se predea. Insula Serpilor se afla la mai putin 50 de kilometri de Sulina, fiind un punct strategic în Marea Neagra, scrie digi24.ro.
„Doua tinte neidentificate s-au apropiat de Insula Serpilor din Marea Neagra. Se aud amenintari de la rusi care cer ca militarii ucraineni sa se predea. Agresorul a folosit canalul international de comunicare pentru siguranta navigatiei”, potrivit unui comunicat emis de autoritatile din tara vecina.
Va reamintim, Insula Serpilor in prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. Cu o suprafata de doar 17 hectare, insula nu prezinta o mare importanta din punct de vedere teritorial, in schimb are importanta din punct de vedere strategico-militar si economic.
In 23 mai 1948 , ca urmare a presiunilor tot mai crescute a Uniunii Sovietice față de România, la București a fost semnat actul de cedare a Insulei Șerpilor din Marea Neagră către Uniunea Sovietică.
După destrămarea URSS, Insula Şerpilor a fost disputată de Ucraina şi România, la Curtea Internaţională de Justiţie, ambele părți considerând că este relevantă pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre.
În prezent ea face parte din teritoriul Ucrainei, dar în Hotărârea pronunţată la 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie a stabilit, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, traseul liniei de delimitare între platoul continental şi zonele economice exclusive ale celor două state, acordând României 9700 km² din zonă economică exclusivă din Marea Neagră, adică 79,34% din suprafaţa în dispută de cca. 12.200 km². Aceasta a fost o reusita a demersurilor diplomatice facute de ministrul Bogdan Aurescu.
UPDATE: O nava militara opreste vapoarele care se indreapta spre porturi din Ucraina
Nava ruseasca se afla in apele internationale ale Marii Negre, informeaza Ministerul Apararii Nationale (MApN).
„Cu privire la interdictiile de navigatie impuse de Federatia Rusa pentru navele comerciale care se indreapta catre porturile ucrainene, facem urmatoarele precizari: Din datele de monitorizare obtinute de structurile Fortelor Navale Române, rezulta ca o nava militara rusa care se afla in apele internationale ale Marii Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a Romaniei (in afara acestei zone), deviaza sau opreste navele comerciale aflate in mars catre porturile ucrainene. Nu confirmam informatiile referitoare la o posibila agresiune ruseasca in zona Insulei Serpilor”, se arata intr-un mesaj al MApN postat pe Facebook.
Foto: antena3.ro