TIMISOARA. Ora amiezii, locatie centrala, un singur echipaj. Soferii care nu respecta legea trebuie sa traga pe dreapta, iar scandalul nu-i ocoleste deloc pe oamenii legii. Politistii locali au mai bine de o luna de cand pot da amenzi pe partea de circulatie si o fac fara nicio rezerva.
Nicusor Badescu si Iasmin Boghici sunt cei doi agenti pe care i-am gasit facandu-si treaba pe bulevardul Republicii din centrul Timisoarei la ora amiezii. Le fac semne soferilor care vin sa aprovizioneze magazinele din zona sau celor care decid sa stationeze pe bulevard, desi nu au voie. Nici biciclistii sau conducatorii de mopede nu scapa de atentia politistilor locali.
Noua amenzi pe zi
Cei doi oameni ai legi dau cam cate noua amenzi pe zi fiecare, in functie de rapiditatea cu care se misca. Primul oprit este un sofer de microbuz, care, desi ii vede pe „locali”, decide sa isi duca la bun sfarsit aprovizionarea. „E prima data cand primesc amenda. Plateste firma, asta este, intre 10:00 si 12:00 avem aprovizionare la un restaurant aici”, se scuza Marian Petrovici, care a reusit performanta sa obtina prima amenda, in termen de o luna, de cand este angajat. Nu-i pasa insa de ea, desi trebuie sa plateasca aproape 300 de lei. Pe aceeasi strada, insa cativa metri mai inspre Parcul Central, un alt microbuz, de transport persoane, este oprit in fata unui magazin alimentar. Oamenii isi fac cumparaturile sau isi platesc darile la bancile din apropiere. Soferul isi recunoaste greseala de a opri chiar sub semnul de stationare interzisa si plateste amenda pe loc, redusa la jumatate.
Soferi problematici
Nu aceeasi constiinta o are si un rrom care opreste in fata unei farmacii. Desi politistul ii atrage atentia, el trage de timp si incearca sa-l imbuneze pe omul legii. Vede ca nu-i merge, ramane fara acte, asa ca incepe cu amenintari.
„Toti ne spun ca noi nu avem treaba cu cei care au masini scumpe sau cu cei de etnie rroma, dar noi ii oprim pe toti cei care incalca legea. Soferii de obicei se opresc sa lase pe cineva sa coboare din masina si chiar daca ne vad, nu le pasa. Credeti ca se invata minte daca sunt amendati? Nu se invata!”, spune Nicusor Badescu, agent superior.
Trifu Novacovici, rromul oprit in fata farmaciei se aprinde dintr-o data: „N-am facut nicio crima, de ce ma opriti? Domne’, nu ma enerva, ca ma duc la Bucuresti cu treaba asta. Vad ca te dai prea periculos, prea mare”.
Doua puncte amenda si doua puncte penalizare, ii raspunde politistul, care trebuie sa-i suporte toate amenintarile. Dupa minute bune de „negocieri” fara rezultat, e gata si procesul verbal: 134 de lei amenda, 67 de lei in 24 de ore. Din trafic, un prieten de-al tiganului tras pe dreapta striga in gura mare: „Domnu’ Diamant, plateste ca ai bani!”, vreme in care soferul Trifu schimba replici cu nevasta in limba… germana. Refuza insa sa semneze procesul verbal si se mai gandeste ca poate o ultima amenintare ii aduce noroc.
„Lasa ca vezi tu, ca te suna oamenii mai mari ca tine. Eu am mai dat unul afara, sa stii!”, face el inca o incercare. In tot acest timp, pe cealalta banda, unul dintre agenti tine pe loc un alt autoturism, iar cateva minute mai tarziu verifica un conducator de moped. Femeia are toate actele necesare, chiar si casca si vesta, asa ca pleaca mai departe. E unul dintre putinii soferi care pleaca fara un proces verbal de pe bulevardul Republicii intr-o dupa-amiaza destul de aglomerata.
Aproape 1.500 de amenzi intr-o luna
De obicei, politistii locali ies in trafic cu un agent de la Politia Rutiera, dar perioada rugilor banatene le-a dat planurile peste cap. „De cand am inceput sa facem activitati de genul impreuna cu cei de la Rutiera avem aplicate 1.279 de sanctiuni, din care 768 sunt cu puncte de penalizare. Multe sunt date pe oprire in locuri interzise prin indicatoare rutiere si pe sens interzis. N-am avut niciun fel de probleme, nicio contestatie”, ne-a declarat Dorel Cojan, director adjunct Politia Locala.
Agentul Nicusor Badescu a oprit cei mai multi timisoreni care au intrat pe interzis, dar si sute de conducatori de mopede sau de biciclisti. Cea mai mare amenda pe care a dat-o a fost de 9 puncte, pe bulevardul Republicii, unui sofer care nu a respectat indicatorul cu accesul interzis. In conditiile in care un punct amenda e de 67 de lei, cel care a sofat pe interzis a trebuit sa scoata din buzunar peste 600 de lei.
„Eu sper ca timisorenii sa inteleaga si sa constientizeze ca e bine sa citeasca legea, sa nu uite ce au invatat atunci cand au primit permisul de conducere si atunci nu trebuie neaparat noi sa ii sanctionam, pentru ca noi ii amendam doar atunci cand gresesc”, povesteste Badescu. Colegul sau, Iasmin Boghici, spune ca timisorenii sunt de obicei nemultumiti, dar in cele din urma inteleg ca gresesc. Cele mai multe amenzi le-a dat pe oprire, stationare si acces interzis, dar si pentru mopedistii care circula fara casca sau pentru biciclistii care nu merg cu ambele maini pe ghidon.
Zonele unde se dau cele mai multe amenzi!
Cele mai problematice zone din Timisoara, unde agentii locali ar putea da amenzi non-stop, sunt strada Paris, bulevardul Republicii, strada Gheorghe Dima, strada Daliei, zona Spitalului Judetean, bulevardul 16 Decembrie, Brancoveanu, strada Aries sau Regele Ferdinand.
„De regula, noi urmarim asigurarea fluentei circulatiei pe arterele pe care se inregistreaza strangulari ale circulatiei, cu precadere pe unde sunt si mijloace de transport in comun. Avem oameni care merg cu Politia Rutiera, avem vreo opt care merg pe ridicari si pe blocari de masini, cu Administrarea Domeniului Public, iar pe altii ii specializam pe circulatia masinilor de tonaj pe strazile pe care nu au voie”, explica Dorel Cojan. In total, 23 de agenti ai Politiei Locale si-au gasit locul in traficul haotic din Timisoara, pe care incearca sa-l fluidizeze. Zi de zi, pe strazile din oras se pot vedea cam zece politisti locali specializati pe probleme de stationare sau oprire interzisa. Atentie, soferi! Nu se joaca!
Foto: Dariana Dragos