Opinia Timisoarei

Doua sculpturi puse pe malul Begai acum 30 de ani, la Timisoara, inlaturate cu buldozerul! Cine n-a avut loc de ele si unde au ajuns? FOTO!

TIMISOARA. Ani de-a randul, malul Begai, peste drum de Flora, a fost ‘vegheat’ de doua scuplturi masive din piatra. Intitulate „Perna” si „Tronul” ele au fost create de sculptorii Adrian Ionita si Neculai Bandarau si au fost amplasate pe chiar pe malul raului in 1984.

Sculpturile in sine aveau o semnificatie curajoasa – „Perna” reprezenta, in fapt, o perna de rugaciune, adica o tema deloc agreata de autoritatile comuniste. Si nu intamplator fusese pusa in dreptul Catedralei Mitropolitane, intrucat, dintr-un anumit unghi, crea o iluzie optica spectaculoasa.

In 1989, pe sculptura au fost asezate lumanari aprinse, in memoria celor care au pierit in Revolutia de la Timisoara. De-a lungul vremii, cele doua opere de arta au primit patina timpului, ajungand sa faca parte din peisajul orasului, starnind curiozitatea sau admiratia trecatorilor. Acum insa, ambele lucrari au fost ridicate din locul unde au fost asezate initial si mutate, cu buldozerul, la baza podului.

Motivul il reprezinta amenajarea pistei de biciclete si asfaltarea aleii de pe malul Begai.

Sculptorul Adrian Ionita trage un semnal de alarma pe Facebook:

” Amplasarea “Pernei” era foarte bine justificata. Perna a fost numita de critica “perna de apa” insa simbolistica ei era cu totul alta. Ea reprezenta o perna de rugaciune, ceea ce in mod evident nu era un subiect usor acceptabil sub comunism, mai ales intr-o perioada in care Ceausescu demolase sau mutase multe lacase de cult pentru a face loc palatului sau din Bucuresti. In 1989, imediat dupa revolutie, Ted Koppel, unul dintre cei mai respectati jurnalisti americani, a facut o emisune pentru postul de televiziune ABC, in care prima imagine a Timisorii apare dintr-un unghi in care Catedrala si perna se afla pe acelasi ax vertical. Imaginea catedralei si a “Pernei”, in oglinda apei Begheului creeaza iluzia ca perna sufera o miscare de translatie sub baza Catedralei. Este exact ideea pentru care a fost facuta: rugaciunea sta la baza credintei si sperantei pentru o viata mai buna. „, scrie el intr-un comentariu la fotografia care ilustreaza tocmai ideea surprinsa de jurnalistii americani.

Tot el posteaza si o fotografie document, din timpul montarii sculpturilor pe malul Begai.

„Pentru a instala sculpturile la baza podului, in 1984, circulatia tramvaielor de pe pod a fost intrerupta pentru citeva ore si s-a folosit cea mai mare macara din Romania, o macara japoneza Kato, ce servea mai multe judete. Pentru a preveni un accident, firele electrice din apropiere au fost deconectate. Trecatorul de azi, de pe pod sau de pe malul Begheului, n-are cum sa banuiasca efortul aflat in spatele acestor lucrari ce stau cuminti si patinate de vreme de parca s-ar fi nascut acolo”,  isi aminteste artistul.

Reprezentantii Primariei Timisoara, care coordoneaza lucrarile de amenajare a pistelor de biciclete de pe malul Begai sustin ca nu vor inaltura cele doua opere de arta.

Cele doua sculpturi au fost ridicate pentru diferite lucrari in vederea finalizarii proiectului de reabilitare a malurilor Begai. In perioada urmatoare se vor reamenaja spatiile verzi din acea zona si echipa de proiect va solicita opinia sculptorului pentru amplasarea celor doua statui, pentru o cat mai buna vizibilitate„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alina Pintilie, purtator de cuvant al Primariei Timisoara.

In ultimii ani si alte sculpturi din Timisoara au fost distruse sau grav afectate. Printre ele, monumentul inchinat eroilor Revolutiei de langa Muzeul Banatului, ramas fara o parte din placile de granit negru care ii imbracau baza si fara literele de bronz din inscriptia memoriala, cele din fata Uniunii Artistilor Plastici – vandalizate – sau statuia Fecioarei din Piata Maria, sparta dupa ce a fost rasturnata de pe soclu.

CITESTE SI: Statuia din Piata Maria din Timisoara a fost vandalizata!

*****

Va reamintim, lucrarile pentru reabilitarea malurilor Begai au inceput la sfarsitul anului trecut, in luna septembrie. Teoretic, la jumatatea anului 2015 ne vom putea plimba pe malurile Begai, fie pe jos, fie cu bicicletele.

Practic, sunt refacute trotuarele de-o parte si de alta a Begai, sunt amenajate piste de biciclete pe ambele maluri – cu intreruperi pe terenul care nu este al Primariei, la podul de la Piata Badea Cartan, este cumparat mobilier urban – mai bine de 400 de banci, sute de cosuri de gunoi, 40 de gradene, 2 mese de sah, 70 de sezlonguri si altele, sunt amenajate 6 fantani, statii de inchiriere biciclete si punti de acces, 2 rampe si platforme pentru interventii de urgenta pe Bega.

Valoarea totala a proiectului este de 51,6 milioane de lei, de la UE venind aproape 30 de milioane de lei.

Sursa foto: Facebook

Exit mobile version