Ministerul Sanatatii a inceput procesul de comasare a spitalelor din tara printr-o dezbatere publica lansata pe site-ul institutiei. Din Timis, doua spitale se vor transforma in sectii ale Municipalului. In judet, un spital se va transfera in subordinea Judeteanului, iar alte trei unitati se vor transforma in camine pentru batrani.
Incepand de astazi, pe site-ul Ministerului Sanatatii, www.ms.ro, este postata lista cu unitatile sanitare propuse pentru comasare si proiectul de Hotarare de Guvern privind dezvoltarea
retelei de camine pentru persoanele varstnice care cuprinde si lista unitatilor sanitare ce se vor reprofila in acest sens.
Situatia propusa pentru Timis este urmatoarea: Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babes” si Clinica de Obstetrica-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” (maternitatea Odobescu) ar urma sa intre in administrarea Spitalului Clinic Municipal.
Propunerea ministerului de resort este ca Spitalul de Psihiatrie Gataia sa fie preluat de Spitalul Judetean.
Lista de spitale care se vor reprofila in Timis se refera la trei cazuri: Spitalul Orasenesc Faget, Centrul de Sanatate Buzias si Centrul de Sanatate Ciacova vor intra sub jurisdictia Consiliilor Locale pentru a deveni camine de batrani.
„Deocamdata, nu stim ce presupune aceasta comasare. Este in faza de proiect in dezbatere, deci vom sti mai multe cand vor aparea si normele metodologice. Spitalele apartin acum administratiilor locale„, a declarat Dana Spac, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Timis.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca in urma comasarilor si a reprofilarilor de spitale nu va exista personal medical disponibilizat. „In cazul comasarilor, unitatile sanitare devin sectii exterioare ale unitatilor nou infiintate, ca urmare nu va exista motivatie pentru disponibilizare de personal„, a spus ministrul.
In urma proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent atat in reteaua proprie, cat si in administrarea autoritatilor locale, 182 unitati sunt propuse sa ramana fara personalitate juridica si sa se reorganizeze in sectii exteriore. Dintre cele 182 de spitale, un numar de 111 unitati sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unitati care se vor reprofila in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta.
In ceea ce priveste reprofilarea unitatilor sanitare, Ministerul Sanatatii si cel al Muncii vor desfasura in perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, programul „Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice”.
Conform acestuia, vor putea fi infiintate un numar de pana la 71 camine pentru persoane varstnice, prin reorganizarea de unitati sanitare cu paturi in care vor primi asistenta intre 2.500 – 4.800 persoane varstnice. De asemenea, exista posibilitatea ca o parte dintre aceste unitati sa fie reorganizate si in centre de permanenta in care sa fie asigurata continuitatea asistentei primare.
Datele raportate de directiile de asistenta sociala catre Ministerul Muncii, arata ca peste 2.800 de persoane se afla pe listele de asteptare pentru a ocupa un loc intr-un camin de batrani. Pana la data de 30 martie, autoritatile locale au obligatia de a face demersuri pentru transformarea unitatilor sanitare, care sunt pe lista de reprofilare, in camine de batrani.