Opinia Timisoarei

Drumul expres de peste 20 de milioane de euro, care ar urma sa lege direct Aeroportul Timisoara de Autostrada Vestului, bate pasul pe loc

TIMISOARA. Construirea unui drum expres de aproximativ 7 km care ar urma sa lege centura Timisoarei de autostrada vestului, pe langa Aeroportul Timisoara, n-a facut defel progrese. Aceasta desi de mai bine de un an exista finantare si a fost semnat un acord intre Consiliul Judetean si Ministerul Transporturilor prin care CJ Timis trebuia sa deruleze deja procedurile de achizitie elaborarea Studiului de Fezabilitate si licitatia de proiectare si executie.

CITESTE SI: Alfred Simonis: Pe 19 august va veni pe lume primul bebelus in noua Maternitate Bega de la Timisoara, prima ridicata de la zero in ultimii 50 de ani in Banat. Video

Presedintele ales al Consiliului Judetean Timis, Alfred Simonis, care isi va prelua mandatul in octombrie, spune ca a avut deja discutii cu directorii din CJT depsre acest drum.

”Am avut discutii despre descarcarea, acel drum expres, care sa lege autostrada de centura, de sensul de la aeroport spre centura, astfel incat sa nu mai trebuiasca sa tranzitam intreaga localitate Remetea Mare pentru a putea ajunge in zona de sud a centurii municipiului Timisoara si mai repede in oras”, a declarat Simonis.

Alfred Simonis a aratat ca proiectul are finantare europeana asigurata, este cuprins ca proiect prioritar in Programul Operational pentru Transport, si ca CJ Timis trebuie sa demareze licitatia pentru aceasta investitie.

”Este un poriect finantat pe fonduri europene, dar care a fost transferat Consiliului Judetean si Consiliul Judetean va demara procedurile de licitatie si tot ce inseamna documentatie, finantarea fiind prin Ministerul Transporturilor, finantare europeana. Este un proiect la care tin foarte mult, un proiect extrem de important, costa milioane de euro. Dincolo de faptul ca descarca mult traficul din localitatea Remetea Mare, eficientizeaza si zona industriala si intreaga circulatie a municipiului Timisoara”, a mai spus Simonis.

***

Drumul de legatura dintre Aeroportul Timisoara si A1 este cuprins ca proiect prioritar in Programul Operational pentru Transport si este prevazut a se implementa la profil de drum expres, cu doua benzi pe sens, pe o lungime de aproximativ 7 km.

Prin acest nou drum, Aeroportul se va conecta la retelele principale de transport din Romania si tarile vecine si va scadea presiunea rutiera de pe Dumbravita. Mai mult, o portiune din centura Timisoarei este inclusa in proiect, cu acelasi scop de diversificare a accesului, atat la varianta ocolitoare, cat si in localitatile periurbane apropiate.

CNAIR se ocupa de asigurarea finantarii, iar Consiliul Judetean Timis de derularea procedurilor de achizitie pentru contractarea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate, precum si de contractarea serviciilor de proiectare si a lucrarilor de executie.

Valoarea investitiei este estimata la 22 de milioane de euro.

Printre beneficiile proiectului care urmeaza a fi implementat de catre Consiliul Judetean Timis se numara: fluidizarea traficului existent, scaderea numarului de accidente, reducerea poluarii fonice si a aerului cu gaze cu efect de sera.

Viitorul drum va avea sisteme inteligente de transport, precum cel de management al traficului, camere video, comunicare si informatii in timp real pentru utilizatori si administratorul infrastructurii, alaturi de sisteme de urgenta.

 

Exit mobile version