TIMISOARA. In urma cu 150 de ani, Alexandru Ioan Cuza parasea Romania, alaturi de sotie si cei doi copii, dupa sapte ani de domnie. Domnitorul a facut ultima oprire in drumul spre exil la Timisoara, unde a ramas doua zile. Ultimele pentru el pe pamant romanesc.
In primavara anului 1866, Alexandru Ioan Cuza era obligat sa abdice de la conducerea statului roman de o coalitie formata din liberali si conservatori. Domnitorul a parasit tara, iar in drumul catre exil ultimele opriri le-a facut in judetul Timis. A trecut prin Cosava si s-a oprit o noapte la Lugoj, la Hanul Postei. A doua oprire a fost Timisoara, unde a ramas doua zile la Hanul Trompetistului, in 7 si 8 martie.
„Timisoara era din 1857 cel mai estic punct feroviar al Europei si de aici se mergea spre Budapesta, Viena, Munchen sau Paris. El a venit cu sotia, cu cei doi copii pe care i-a infiat sotia lui, pe care el ii avea cu Maria Obrenovic si cu aghiotantul. A fost anuntata prezenta lor in ziarul timisorean Temesvarer Zeitung, si s-a intalnit intr-una din zile cu fruntasii Miscarii Nationale din Timisoara. Au discutat mai multe lucruri si apoi a plecat spre Viena. Dupa plecare nu a mai revenit, a murit in exil in Germania” a spus pentru opiniatimisoarei.ro, istoricul Ioan Hategan.
Cei responsabili pentru abdicarea lui Cuza au fost membrii partidelor Liberal si Conservator, o alianta numita de presa vremii „monstruoasa coalitie”. Domnitorul a ajuns la Timisoara pe un drum prestabilit, iar dupa plecare a incercat sa revina in tara, fara succes insa.
„Au fost incercari, dar nu au fost reusite pentru ca asa era situatia. El a fost debarcat de coalitia conservatopare si liberala. Erau unii nemultumiti ca sunt prea lente reformele, altii ca sunt prea dure. Si atunci a fost arestat noaptea in palat, urcat cu familia si copiii in trasura, dusi la Predeal, de acolo la Brasov, Sibiu, Deva, Cosava, Lugoj si Timisoara. Astea erau statiile de postalion” a mai spus istoricul Ioan Hategan.
Cine a fost Alexandru Ioan Cuza?
S-a nascut in data de 20 martie 1820, la Barlad, intr-o familie cu origini fanariote. Cuza a participat activ la revolutia din 1848, cand a fost arestat, transportat ca prizonier la Viena si eliberat cu ajutor britanic. La 10 ani de la revolutia burgheza, era ministru de razboi al Moldovei sub domnia lui Grigore Ghica. Un an mai tarziu, Alexandru Ioan Cuza avea sa fie ales atat domn al Moldovei, cat si al Tarii Romanesti, consfiintind unirea celor doua principate. A ramas pe tron pana in 1866 si a devenit astfel primul domnitor al Statului National Romania. A ramas in istorie pentru crearea primei constitutii a Romaniei si a elaborat Codul Civil si Codul Penal. Sub conducerea sa s-a instituit obligativitatea invatamantului primar si s-au infiintat universitatile de la Iasi si Bucuresti. Tot sub domnia lui Cuza a fost creata armata nationala.