TIMISOARA. Primita cu furie, azi simbol al orasului, strans legat de istoria sa si de multimea de evenimente ce au marcat centrul Timisoarei in aproape un veac.
CITESTE SI: Primavara nebuna la Timisoara. Cum se schimba brusc vremea in urmatoarele zile. Anuntul meteorologilor
Vorbim de un adevarat reper al latinitatii in Banat: Statuia Lupoaicei care a fost asezata in Piata Victoriei, intre Catedrala si Opera, in urma cu exact 94 de ani, chiar in ziua Sfantului Gheorghe, pe 23 aprilie.
In fapt o copie a celebrei Lupa Capitolina, statuia reprezinta o donatie facuta de municipalitatea Romei in anul 1926, an in care a si fost asezata pe soclul, de peste 4 metri inaltime, din plin centrul Timisoarei.
„Statuia este donata de primaria orasului Roma si a fost pusa pe soclu de 4.49 metri, in anul 1926, in Piata Operei. Este un simbol al latinitatii, dar si al orasului. In acelasi an, tot de la Roma au fost donate statui similare catre Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Craiova„, ne declara nu demult istoricul Ion Hategan.
Precum Lupa Capitolina, statuia ii infatiseaza pe intemeietorii Romei Remus si Romulus alaptati de o lupoaica, insasi legenda care sta la baza ridicarii Cetatii Eterne.
Duce, duce, ia-ti cataua si ti-o f***ce!
O festivitate ar fi trebuit sa marcheze sosirea monumentului in oras, in prezenta a 10.000 de timisoreni. La eveniment au luat parte dr. Samuil Sagovici, primarul Timisoarei de la acea vreme, Vasile Goldis, pe atunci ministrul Cultelor, Grigore Trancu-Iasi, ministrul Muncii, precum si delegati de-ai lui Mussolini, conducatorul statului italian din acea vreme.
Predarea s-a facut de catre consulul Italiei la Timisoara, Codecca. Solemnitatea a decurs cu totala excludere de la orice rol a fostului primar al Timisoarei dr. Lucian Georgevici, obligat sa demisioneze in data de 17 aprilie, intr-un climat tensionat.
Deoarece Italia, aflata sub conducerea liderului Benito Mussolini (supranumit ‘Il duce’), sprijinise pretentiile teritoriale ale Ungariei, statuia cadou a atras furia manifestantilor, care au protestat fata de primirea ei, ea fiind chiar indepartata o vreme din centrul Timisoarei. In cel mai pur grai banatean, o parte dintre protestatari au scandat atunci in piata la adresa lui Mussolini: „Duce, duce, ia-ti cataua si ti-o f***ce!”.
Protest inedit pe statuie
Tot din istoria statuii Lupoaicei face parte si un episod petrecut dupa Revolutia din 1989. Un timisorean, Faur Isaia, care a devenit faimos pentru protestele sale, cum ar fi stropirea cu cerneala a fostului presedinte Emil Constantinescu, a mai marcat un episod de revolta cand s-a urcat pe statuia Lupoaicei din centrul Timisoarei.
In anul 1998, cand se inaugura statuia Regelui Ferdinand din Piata Operei, Faur Isaia s-a inarmat cu pancarte si s-a cocotat pe monument pret de cateva ore.
Anii insa au trecut, iar emblematicul monument e parte din Timisoara, din povestea tumultoasa a orasului, un reper al zonei centrale, nelipsit din toate fotografiile reprezentative ale Micii Viene.