FOTO: defenseromania.ro
Rusia a reusit sa captureze Insula Serpilor, aflata la doar 50 de kilometri de Sulina.
13 graniceri ucrainieni au murit aparand Insula Serpilor din Marea Neagra, a anuntat Politia de Frontiera din Ucraina. Presedintele Vladimir Zelenski a anuntat ca cei 13 vor primi postmortem distinctia de Erou al Ucrainei.
CNN prezinta un scurt clip in care este redat dialogul dintre nava ruseasca de atac si ucrainenii care aparau Insula Serpilor, citat de observatornews.ro.
„Suntem o nava militara. Suntem o nava militara de razboi. Va recomandam sa depuneti armele pentru a evita o baie de sange si victime pe care nimeni nu si le doreste. Daca nu respectati ordinul, va bombardam„, a fost anuntul facut de nava ruseasca.
De partea cealalta, raspunsul a fost scurt: ‘Duceti-va dracului‘.
Cei 13 politisti de frontiera ucrainieni nu s-au predat si au pierit in bombardamente.
Va reamintim, Insula Serpilor in prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. Cu o suprafata de doar 17 hectare, insula nu prezinta o mare importanta din punct de vedere teritorial, in schimb are importanta din punct de vedere strategico-militar si economic.
In 23 mai 1948 , ca urmare a presiunilor tot mai crescute a Uniunii Sovietice față de România, la București a fost semnat actul de cedare a Insulei Șerpilor din Marea Neagră către Uniunea Sovietică.
După destrămarea URSS, Insula Şerpilor a fost disputată de Ucraina şi România, la Curtea Internaţională de Justiţie, ambele părți considerând că este relevantă pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre.
În prezent ea face parte din teritoriul Ucrainei, dar în Hotărârea pronunţată la 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie a stabilit, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, traseul liniei de delimitare între platoul continental şi zonele economice exclusive ale celor două state, acordând României 9700 km² din zonă economică exclusivă din Marea Neagră, adică 79,34% din suprafaţa în dispută de cca. 12.200 km². Aceasta a fost o reusita a demersurilor diplomatice facute de ministrul Bogdan Aurescu.