CNSAS a constatat ca Ducu Bertzi a fost racolat de Securitate pe 27 aprilie 1988 si a semnat un angajament prin care si-a pus la dispozitie garsoniera pentru intalniri conspirative.
Garsoniera lui Bertzi a fost denumita „Victoria”. Un an mai tarziu, Ducu Bertzi a dat, sub numele „Daniel”, o nota informativa despre un cetatean strain.
Instanta va decide insa daca admite cererea CNSAS si daca Bertzi a fost colaborator al Securitatii. Primul termen al procesului a fost stabilit in 6 septembrie, la Curtea de Apel Bucuresti.
„In aprilie 1988, lucram la Fabrica de Componente Nucleare, am fost contactat de ofiterul de securitate al intreprinderii, il stiam toti si mi s-a cerut sa pun la dispozitia Securitatii garsoniera in care locuiam. Securitatea Municipiului Bucuresti, prin ofiterul de la intreprindere, imi cerea uneori cheia de la garsoniera in timp ce eram la serviciu. Totdeauna am considerat ca aceste doua contacte ale mele cu Securitatea nu reprezinta actiuni de politie politica, pentru ca printr-o nota informativa si dand cheia unui ofiter nu am facut niciodata rau nimanui. Mai mult, am ramas prieten pana acum cu familia respectiva, eu fiind cel care le-am spus ca Securitatea m-a contactat si mi-a cerut informatii despre ei. Asa erau anii de sfarsit ai comunismului. Vreau sa demonstrez judecatorilor ca nu am facut niciodata politie politica si in acest fel sa se incheie o data pentru totdeauna ce mi-au facut mie acesti oameni care m-au urmarit si santajat intr-o perioada a vietii mele”, a declarat Ducu Bertzi.