Opinia Timisoarei

Dunarea a inundat Budapesta, viitura maxima asteptata sambata. In Romania ajunge saptamana viitoare. Video

La Budapesta e stare de alerta. Capitala Ungariei se confrunta cu cele mai grave inundatii din ultimii 10 ani, dupa ce Dunarea a acoperit faleza si a ajuns pana la parlament. Viitura maxima e asteptata sambata noapte.

De o saptamana, capitala ungara se pregateste pentru inundatii potential catastrofale, care pun la incercare sistemul de aparare al orasului.

10.000 de oameni de la protectia civila si soldati, precum si 15.000 de voluntari sunt mobilizati.

Liniile de protectie au fost pregatite pentru un nivel al apei crescut la 9 metri. Acest nivel este mai ridicat decat recordul precedent. Credem ca am asigurat sistemul de aparare anti-inundatii al Budapestei. Aparam cele mai vulnerabile puncte ale orasului. Daca nu intervine un eveniment sau un accident neasteptat, putem mentine apele sub control. Conform estimarilor, varful va fi atins sambata, iar viitura va trece de teritoriul tarii la mijlocul saptamanii viitoare”, spune premierul ungar Viktor Orban.

In Romania, viitura ajunge saptamana viitoare

Si autoritatile romane monitorizeaza debitul Dunarii. La Portile de Fier, joi, fluviul avea un debit de 4.200 metri cubi pe secunda, cu aproape 1.000 de metri cubi mai mult fata de zilele precedente, dar inca aproape de media anuala a lunii septembrie. Varful pe teritoriul Romaniei este asteptat la finalul saptamanii viitoare.

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea FECHET, a convocat joi in format hibrid, Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta (CMSU), constituit la nivelul MMAP. sedinta extraordinara a CMSU a fost organizata pentru a analiza situatia hidrologica a Dunarii in contextul hidrometeorologic existent in amonte de tara noastra, unde cantitatile importante de precipitatii au produs debite foarte mari ale acestui fluviu. Expertii de la INHGA au informat ca debitul pe Dunare, la intrarea in tara (sectiunea Bazias), in intervalul 18–19.09.2024, a fost in crestere, avand valoarea de 4200 m3/s, peste media multianuala a lunii septembrie (3800 m3/s)”, a transmis joi Ministerul Mediului.

Pe baza datelor actuale, a estimarilor prognostice primite din Ungaria si Serbia si luand in considerare aportul celorlalti afluenti importanti ai Dunarii aval Budapesta (Drava, Sava, Tisa si Morava), fara aport suplimentar important de precipitatii in tot bazinul hidrografic al Dunarii amonte de intrarea in tara, ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior pe Dunare si afluentii sai, pe sectorul amonte de Budapesta (mai ales in Austria), debitele in sectiunea Bazias vor fi in crestere pana la valori maxime de 9200-9500 m3/s, in intervalul 28-29 septembrie 2024.

Mentionam ca sectorul Dunarii aval Gruia este aparat impotriva inundatiilor prin lucrari de indiguire. Pe baza informatiilor actuale, nu se prognozeaza posibilitatea aparitiei unor probleme deosebite ca urmare a propagarii viiturilor pe sectorul romanesc al Dunarii, dar este necesara o monitorizare atenta a evolutiei situatiei hidrometeorologice in bazinul Dunarii amonte de intrarea in tara”, a mai transmis ministerul Mediului.

Exit mobile version