Dar un grup de cercetatori de la Universitatea Newfounland (Canada) au demonstrat decaderea masculinitatii la tati, in urma unui studiu cu durata de aproape 5 ani, la care au participat 624 de filipinezi. Astfel, s-a stabilit, ca, in medie, nivelul testosteronului este cu 26% mai mic la barbatii-tati, comparativ cu perioada de dinaintea conceptiei copilului. Nivelul hormonului este si mai mic la barbatii care sunt implicati in ingrijirea copiilor.
Multi americani s-au indignat, barbateste, de rezultatele studiului, informeaza The New York Times. In Statele Unite, din ce in ce mai multi barbati se implica activ in ingrijirea si cresterea copiilor, impartindu-si „frateste” sarcinile parentale cu partenerele lor.
„Nu cred ca sunt mai putin barbat, daca schimb niste scutece sau pregatesc un biberon de lapte in miezul noptii”, spune Jason Maloni, din Washington, care are o fetita de 3 ani si un baietel de un an.
„Doar pentru ca nivelul hormonilor se schimba putin, nu inseamna ca o sa-mi creasca sani”, adauga newyorkezul Josh Kross, tatal a trei copii cu varste sub 7 ani.
„Era o vreme, nu chiar asa de demult, cand eram liber si nestavilit. Indraznesc sa spun, incarcat la maxim cu testosteron. Nu mi-a trecut prin minte ca acesti sobolani parosi ma jefuiesc de testosteron. De masculinitate. Am obosit… Totusi, nu m-am metamorfozat intr-o femeie, sa plang in hohote”, a comentat, cu umor, John Cave Osborne, pe un site dedicat tinerilor parinti neconformisti.
„Doctorul mi-a recomandat sa imi cresc, medicamentos, nivelul de testosteron. I-am spus ca asta nu m-ar incanta deloc. Ce sa fac cu un surplus de libido? Sunt tatal unor copii mici, cu o sotie epuizata mereu. Testosteronul nu ar ajuta pe nimeni, in aceasta situatie”, a punctat si A.J. Jacobs, un scriitor newyorkez.