Opinia Timisoarei

Dupa ce toata vara timisorenii au fost lasati prada roiurilor de tantari, administratia Fritz anunta ca face toamna o prima actiune de dezinsectie din avion la Timisoara

TIMISOARA. Bataia de joc la adresa timisorenilor continua. Dupa ce toata vara i-a lasat prada tantarilor pe timisoreni, in conditiile in care vechiul contract de dezinsectie si deratizare a expirat inca din luna mai, iar primaria n-a reusit sa organizeze in timp util licitatia pentru a incredinta acest serviciu unei firme, si a facut doar cateva stropiri, si alea numai de la sol, acum in plina toamna, administratia Fritz transmite ca realizeaza o prima actiune de starpire a insectelor din aer.

O noua dezinsectie pentru combaterea tantarilor si larvicidare de pe raza municipiului Timisoara, va avea loc, in perioada 19-30 septembrie 2023, in cazul in care conditiile meteo vor permite aceasta actiune.
Tratamentele terestre se vor desfasura intre orele 21:00-06:00, iar cele aeriene dimineata, de la rasarit pana la orele 10:30, respectiv dupa-amiaza, incepand cu ora 17.00 pana la apus.
Va rugam sa evitati, pe cat posibil, zonele de actiune a utilajelor in timp ce acestea pulverizeaza solutii de combatere a tantarilor si larvelor acestora, pentru a elimina eventualele incidente neplacute„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Totodata, municipalitatea le atrage atentia timisorenilor ca trebuie sa-si faca si singuri dezinsectie si deratizare, altfel risca amenzi.

Mentionam ca, in conformitate cu dispozitiile legale, asociatiile de proprietari/locatari, proprietarii de gospodarii individuale si cetatenii care locuiesc in imobile cu doua sau mai multe apartamente, au obligatia, la randul lor, sa efectueze prin operatorii specializati, lucrarile de deratizare si dezinsectie, in termen de 5 zile de la constatarea aparitiei rozatoarelor sau insectelor.

Va reamintim ca reprezinta contraventie si se sanctioneaza contraventional urmatoarele fapte:
a) neefectuarea, inainte de inceperea lucrarilor de deratizare, dezinsectie, dezinfectie, a lucrarilor de salubrizare si igienizare a spatiilor proprii de depozitare a deseurilor menajere, a spatiilor interioare si exterioare din jurul cladirilor;
b) neefectuarea lucrarilor de deratizare si dezinsectie imediat ce se constata aparitia de rozatoare (soareci, sobolani) si/ sau insecte (tantari, muste, gandaci);
c) neexecutarea lucrarilor de deratizare, dezinfectie sau dezinsectie, odata cu actiunile organizate si coordonate de Primaria Municipiului Timisoara, prin operatori in domeniu;
d) neluarea masurilor de combatere a daunatorilor din spatiile verzi;
e) executarea unor lucrari de dezinsectie sau aplicarea de pesticide fara autorizare precum si a substantelor care afecteaza insectele polenizatoare;
Nerespectarea obligatiilor de mai sus se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 1.000 si 2.500 de lei pentru persoanele juridice„, mai transmit reprezentantii administratiei Fritz.

Administratia Fritz a anuntat recent ca este dispusa sa plateasca mai bine de 16 milioane si jumatate de euro unei firme care sa se ocupe de starpirea tantarilor, capuselor si viespilor, dar si a soarecilor si sobolanilor in urmatorii 5 ani.

Contractul cu Coral Impex, firma care s-a ocupat de aceasta activitate in ultimii 4 ani, pana in luna mai 2023, a costat municipalitatea aproape 3 milioane si jumatate de euro. Acestor sume li s-au adaugat cele 3 stropiri de vara, in iunie, iulie si august, fara niciun efect, comandate de primaria Timisoara ramasa fara contract.

Conform documentatiei cu care va incercat sa duca la bun sfarsit, candva, o licitatie pentru serviciul de dezinsectie si deratizare la Timisoara, administratia Fritz nu vrea oricum sa faca mai mult de 2 stropiri aeriene pe an in oras.

Exit mobile version