TIMISOARA. Aproape 1.000 de hectare de aluni si o productie de pana la 2 tone de fructe la hectar. Aceasta este afacerea unor italieni care au venit in urma cu cativa ani sa investeasca in Timis. Si n-au dat gres.
Este cea mai mare cultura de aluni din Europa si se intinde pe mai bine de 900 de hectare de teren in trei localitati din Timis: Ghizela, Brestovat si Secas Au ales Timisul datorita terenurilor intinse si numai bine pentru asemenea culturi.
Primarul din Brestovat, Eugen Dobra este mandru ca pe mandatul lui a reusit sa atraga investitori italieni care au pus localitatea, pe care el o conduce, pe harta Europei.
„Sunt mandru ca au venit (investitorii italieni – n.r.) in mandatul meu. Cautau teren de vanzare- 1.281 ha au cumparat de la o firma romana din care pe 300- 350 de ha au plantat aluni. Plantatia de aluni este pe raza loc Cosari„, a declarat primarul comunei Brestovat, Eugen Dobra.
Primarul mai spune ca alunii au fost plantati in urma cu vreo 4 ani si ca peste cel mult 2 ani vor fi pe rod si vor putea produce pana la doua tone de alune.
Toata productia de alune de pe pamanturile din Timis vor merge exclusiv la o fabrica celebra de ciocolata din lume. Pentru aceasta, alunele vor fi gata pregatite sa ajunga in deliciosul desert, in prealabil, la marginea Brestovatului, la intrarea in satul Cosari, acolo unde se va ridica o fabrica special pentru tratatul pretioaselor fructe. Ce vor ajunge mai apoi in cea mai fina ciocolata.
Vor fi aduse utilaje de ultima generatie care vor face aproape toata treaba. Vor fi si locuri de munca, insa nu multe. Cel mult cinci sau sase, pentru inceput.
Initial s-a vorbit de o fabrica care sa prepare ciocolata, insa investitorii au aratat ca aici doar se vor pregati alunele care vor merge la export.
„Nu va fi o fabrica de ciocolata, ci se va construi o fabrica pentru prepararea alunelor. Deocamdata, construim depozitul unde va fi fabrica. Alunele vor fi pregatite pentru Ferrero Rocher. Dar nu fabrica este cea care creaza locuri de munca, ci cultura de aluni. Sunt deja aproximativ 150 de persoane care lucreaza la aluni„, a declarat Alexandrina Stoica, administratoarea afacerilor italienilor de la Brestovat.
Si pentru ca oamenii locului au inceput sa invete despre cultura de aluni sunt incurajati sa planteze astfel de copaci si, cine stie, pe viitor arputea obtine un profit neasteptat.