Opinia Timisoarei

Dupa ‘desenele’ de 300.000 de euro, Primaria Timisoara a cumparat acum cu 360.000 de euro documentatia de urbanism pentru modernizarea Pietei Traian

TIMISOARA. Se trece la o noua etapa pe drumul regenerarii urbane din cartierul Fabric planuita de administratia Fritz la Timisoara, dar pentru care inca nu sunt bani.

Acum s-au cumparat serviciile de urbanism pentru viitorul proiect, aceasta dupa ce la jumatatea lunii octombrie 2023, Planwerk Arhitectura si Urbanism, firma despre care presa locala a descoperit ca s-ar fi „autoplagiat” in SF-ul intocmit pentru zona Traian din Timisoara, studiu in care ar fi copiat dintr-o documentatie mai veche pe care arhitectii au facut-o pentru un obiectiv din Cluj-Napoca, a finalizat Studiul de Fezabilitate de 300.000 de euro.

CITESTE SI: Avem desenele finale de 300.000 de euro pentru modernizarea Pietei Traian din Timisoara. Administratia Fritz anunta finalizarea SF-ului care arata ca lucrarile ar costa aproape 34 de milioane de euro 

Anul trecut au fost prezentate si imaginile care ar trebui sa infatiseze felul in care arhitectii au desenat viziunea administratiei Fritz pentru „Regenerarea Urbana a Pietei Traian si a altor 15 strazi adiacente”, care, cand va fi pusa in practica, va costa cam 34 de milioane de euro.

Documentatia de urbanism trebuie sa fie gata in aproape 3 ani

Dupa ce in luna ianuarie a pornit licitatia pentru Planul Urbanistic, dintre cei doi competitori, Primaria Timisoara a ales acum firma Subcontrol SRL cu care a si incheiat contractul pentru 1.504.965 lei fara TVA, adica aproape 360.000 de euro cu TVA.

Este vorba despre aceeasi firma care a intocmit si donat municipalitatii documentatia pentru viitorul Skatepark din zona Parcului Central.

Subcontrol SRL, avand 9 subcontractanti, are la dispozitie aproape 3 ani ca sa realizeze documentatia de urbanism pentru zona Pietei Traian.

In acest rastimp, in care vor fi intocmite studiile, Primaria Timisoara ar trebui sa gaseasca si finantare pentru regenerarea urbana din cartierul Fabric.

Daca se vor gasi cele 34 de milioane de euro, conform planurilor, o parte din cartier va trece printr-un proces de pietonalizare, similar cu cel din cartierul Cetate (zona Piata Unirii si strazile din jur). Traficul de tranzit dinspre centru va fi deviat pe str. Zlatna si cel dinspre Badea Cartan pe str. Piata Petru Rares – Ecaterina Teodoroiu.

De asemenea, Piata Traian si Piata Romanilor (langa Catedrala Millenium) devin partial pietonale. Proiectul mai prevede amenajarea a 3 parcuri, 2 locuri de joaca si o piata de cartier.

Zonele incluse intr-o viitoare investitie: Bd. 3 August 1919 (partial), Piata Academician Corneliu Miklosi, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piata Romanilor, Piata Traian, str. Dacilor, str. stefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (partial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (partial), str. Zavoi, Piata Petru Rares.

Exit mobile version