Opinia Timisoarei

Dupa germana, maghiara si romana, Timisoara ar putea avea teatru in limba romani. Foto si video

TIMISOARA. Capitala Culturala a Europei ar putea avea in viitor un nou teatru. Reprezentantii comunitatii rome isi doresc in viitor un asemenea spatiu in care artistii sa se exprime.

CITESTE SI: Se cauta un specialist care sa elaboreze un nou Plan de Calitate a Aerului la Timisoara. Intre timp, oamenii fac un mars prin oras pentru aer curat

Anuntul a fost facut de Ziua Internationala a Romilor de Adrian Mirescu, reprezentant al minoritatii in cadrul Institutiei Prefectului.

Se pregateste pe Rockcultura dezvoltarea unui teatru rom, care va avea si aceasta componenta pe muzica, pentru ca vrem sa transformam Timisoara din nou. In anii ’60, Timisoara a fost primul oras din Europa care avea teatru roman, german si maghiar, si am dori ca orasul sa mai bifeze o premiera si sa fie primul oras din Europa care are teatru roman, maghiar, german si rom„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Adrian Mirescu, expert pentru minoritatea roma in cadrul Institutiei Prefectului.

In alta ordine de idei, Ziua Internationala a Romilor a fost sarbatorita in Parcul Copiilor din Timisoara, in amfiteatru. Dupa ce au fost intonate imnurile Romaniei, Uniunii Europene si imnul romilor, a inceput un spectacol de dans si poezie pregatit de elevii romi de la 17 scoli din judetul Timis, care au venit in parc alaturi de profesorii lor.

Avem la Timisoara invitati aproape 200 de copii de la 17 scoli din judetul Timis. Evenimentul este organizat de Biroul Judetean pentru Romi din cadrul CJT, cu ajutorul politistilor, jandarmilor si pompierilor. O sa fie o zi de bucurie pentru copii, o zi de dansuri, muzica, jocuri, de exercitii demonstrative…..”Gelem gelem” este un imn al romilor, e melodia cantata in anii ’60 in filmul Viata romilor. La congresul din 1971, la Londra s-a stabilit imnul, steagul si ziua romilor… Intr-o lume in care sunt asa de multe discutii despre construit ziduri, garduri, noi aici in Banat am demonstrat tot timpul ca putem trai impreuna si depinde de noi cum ne facem viata. Genul asta de evenimente ne arata oarecum si ce inseamna Banatul„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Adrian Mirescu, expert pentru minoritatea roma in cadrul Institutiei Prefectului.

Pe langa spectacolul prezentat, copiii s-au distrat pe o tiroliana pregatita in parc, iar actorii de la Teatrul pentru copoii si tineret „Merlin” le-au prezentat celor mici piesa „Noua Scufita Rosie”.

 

Exit mobile version