TIMISOARA. E mica, dragalasa, nu poate fi exterminata si s-a instalat bine mersi in unul dintre parcurile centrale din Timisoara.
Este vorba bineinteles de cartita, care a dat atatea batai de cap Primariei anul trecut si care a revenit si in acest an.
Dupa ce muncitorii primariei au inceput sa faca curatenie in Parcul Justitie si au strans frunzele de pe peluza englezeasca, au iesit la iveala si musuroaiele de cartita. Acestea sunt din nou in numar mare in partea de vest a parcului, catre strada 20 decembrie 1918, atat printre bulbii de lalele plantati de primarie, cat si printre copaci.
Si, daca unele dintre musuroaie au fost nivelate inca de anul trecut pentru alungarea animalutelor, acum au aparut altele in locul lor.
Alte musuroaie au aparut si in parte dinspre bulevardul C.D. Loga, dar in aceasta zona sunt ceva mai putine.
CITESTE SI: Schimbare de preturi in cimitirele din Timisoara! Vezi LISTA de servicii!
Cartitele si-au facut aparitia inca de anul trecut in Parcul Justitiei, la cateva luni dupa inaugurarea oficiala a lucrarilor de reabilitare a spatiului verde din centrul orasului. Responsabilii din Primarie au spus inca de atunci ca nu au cum sa ia masuri impotriva cartitelor.
„Nu exista metode de combatere, dupa cum stiti cartita este protejata prin lege, ca urmare nu se pot folosi metode mecanice sau toxice. De asemenea, poate ati urmarit pe programele de televiziune gen Discovery, cat de bine organizata este cartita. Este numita si arhitectul perfect. Asa, ca metoda de combatere iese din schema. O sa se niveleze musuroaiele si o sa se arunce samanta de gazon. Terenul in timp o sa se regleze, nu este problema. Alte masuri nu putem lua, decat cele la suprafata„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Diana Nica, seful Serviciul Spatii Verzi din Primaria Timisoara.
Parcul Justitiei, pe care l-au invadat cartitele, a fost reamenajat atat cu fonduri europene, cat si cu bani din bugetul local. Suma totala care a fost necesara pentru reabilitarea acestui parc a fost de aproape 500 de mii de euro.
Au fost refacute aleile, s-au montat banci si cosuri de gunoi, s-a amenajat peluza englezeasca si au fost plantate peste 100.000 de flori. Pe langa acestea au fost refacute si retelele de utilitati din subteran, a fost pus si un sistem de irigare, in tot parcul, iar iluminatul se face cu 23 de stalpi pe care au fost puse panouri fotovoltaice.