Cuptoarele cu microunde oferă o metodă simplă de încălzit rapid alimentele atunci când te apucă foamea. Dar se spune că aceste alimente își pierd din nutrienți atunci când sunt încălzite sau gătite la microunde. Este adevărat? Răspunsul ar putea să te surprindă.
Orice metodă de gătit provoacă anumite pierderi de nutrienți, drept pentru care trebuie să punem problema altfel: până în ce punct se pierd acești nutrienți? Cel puțin asta susține Scott A. Rankin, profesor și director al Departamentului de Științe ale Alimentelor de la Universitatea din Wisconsin-Madison . „Încălzirea clasică a alimentelor la microunde produce o pierdere minimă de nutrienți de valoare”, susține Rankin.
Factorii care duc la pierderea nutrienților din alimente în timpul gătitului includ timpul (cu cât mai mult durează gătitul, cu atât mai mare pierderea de nutrienți), temperatura (cu cât mai fierbinte, cu atât mai mari pierderile), dar și cantitatea de lichid în care se gătește (mai multă apă, mai mulți nutrienți pierduți).
Gătitul la microunde emite lungimi de undă care sunt absorbite de moleculele de apă din alimente, iar aceste molecule generează căldură pe măsură ce interacționează cu aceste lungimi de undă, mai explică Rankin. Dar încălzirea mâncării la microunde nu are nevoie de foarte mult lichid, de cele mai multe ori chiar nu are deloc nevoie. Compară gătitul la microunde a broccoliului cu gătitul acestuia într-o oală cu apă fierbinte. Apa se va înverzi de la nutrienții solubili în apă, precum vitamina C, care se transferă din legumă în apă.
În plus, într-un cuptor convențional, aerul fierbinte penetrează mâncarea din exterior. Drept urmare, exteriorul alimentelor este expus la căldură excesivă când alimentul ajunge la temperatura dorită, iar asta crește potențialul pierderii de nutrienți. Când gătești la microunde, temperatura crește în mod uniform în toată mâncarea. Drept urmare, punctul în care toate particulele alimentului ajung la temperatura dorită se obține cu mai puține pierderi.
Și nu este doar asta. Încălzirea mâncării la microunde ia câteva minute, de cele mai multe ori. Gătitul la microunde poate avea un timp mai redus față de gătitul convențional, ceea ce din nou afectează în mod pozitiv pierderea de nutrienți.
Așadar, gătitul la microunde influențează pozitiv variabilele de timp și temperatură, ceea ce e de bun augur în reținerea nutrienților. Soluția: gătitul la vapori, de exemplu. În acest caz, pierderile de nutrienți sunt minime în cele mai multe din cazuri.
„În schimb, dacă fierbi broccoli într-o oală mare cu apă timp de o oră, reduci semnificativ numărul de nutrienți”, mai adaugă Rankin.
Este de preferat, mai spune acesta, să folosim vapori în cuptorul cu microunde, decât să gătim alimentele în apă, pentru că astfel se pierd mai puțini nutrienți. „Poți adăuga o cantitate mică de apă într-un recipient potrivit unui cuptor cu microunde, lăsând spațiu să iasă aerul”, susține și Whitney Linsenmeyer, nutriționist și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.
Studiile arată că gătitul la microunde produce o mai mare pierdere de umiditate a alimentelor (așa se explică de ce pizza reîncălzită la microunde arată ca și cum ar avea o suprafață gumată), dar asta nu produce diferențe semnificative în reținerea de nutrienți în alimente, potrivit lui Rankin.
Așadar, fie că alegi cuptorul cu microunde sau metodele de gătit convenționale, încearcă să reduci timpul de gătit pe cât posibil. De asemenea, e bine să folosești cât mai puțin lichid.