TIMISOARA. Cu toate ca au fost inchise mai multe strazi din zona istorica si au fost desfiintate sute de locuri de parcare, e greu de crezut ca pana in vara vom avea o parcare cu adevarat incapatoare in centrul Timisoarei.
Primarul Nicolae Robu promite din nou o parcare supraterana cu minimum 500 de locuri, in spatele magazinului Bega, chiar pe locul fostei parcari cu bariere. Robu spune ca e nevoie de 6 luni pentru ridicarea acesteia, in conditiile in care abia la sfarsitul lunii ar fi gata caietul de sarcini pentru licitatie. Preturile pentru o ora de parcare vor fi raportate la cat costa un loc de parcare in alte orase din Romania, la fel de mari ca Timisoara.
Primarul merge pe aceeasi varianta pe care a incercat, fara succes, sa o aplice si predecesorul sau. Spune ca, prin licitatie, Primaria cauta parteneri privati care sa investeasca, iar apoi sa-si recupereze banii, in timp. Firma va fi aleasa dupa 3 criterii: cat de multe locuri poate amenaja, cat de repede termina ridicarea constructiei si dupa cel mai bun tarif de exploatare.
„In spatele magazinului Bega, cea existenta la sol, vrem sa facem o parcare supraterana. Acolo am dat dispozitii ca pana la sfarsitul lunii sa fie lansata licitatia pentru contractarea partenerului privat care sa o construiasca. Vrem o parcare pe structura metalica, sa mearga mai repede. In curand se va publica si caietul de sarcini, eu le-am indicat doar 3 elemente la care tin. Ei (n.r. specialistii din cadrul Primariei Timisoara) trebuie sa vina sa gaseasca si altele”, a explicat primarul Nicoale Robu.
Edilul spune ca departajarea se va face foarte clar, pe criterii bine stabilite. Primul se refera la numarul de locuri de parcare ce vor fi cuprinse in constructie.
„Noi il luam partener pe cel care face cat mai multe. Regimul de inaltime va fi cat vor spune arhitectii, cel putin cat este magazinul Bega, evident. Cel putin 500 de locuri de parcare vor fi acolo, consultarile preliminare arata ca spatiul este suficient. Asta va fi un criteriu eliminatoriu. Alt criteriu: sa se garanteze ca tariful de exploatare per loc va fi inferior mediei din zone similare din cele mai apropiate 3 municipii ca populatie, din Romania, dupa recensamantul oficial. Cum va fi pretul pietei, depinde, ca va fi in regim privat, dar acest tarif va trebui sa fie angajat de la licitatie ca nu va depasi media celor mai apropiate orase ca populatie”, a completat primarul.
Un ultim criteriu impus de edil in alegerea firmei care sa devina partener Primariei Timisoara se refera la termenul limita destinat construirii.
„E vorba de timpul de realizare a investitiei, de predare la cheie. Cred ca in 6 luni poate fi gata. Aceasta ar fi prima parcare pe care o vom avea, va fi gata inainte de finalizarea proiectului de reabilitare a centrului istoric. Nu luam din spatiu verde, va fi exact pe parcarea actuala din spatele magazinului Bega, unde era bariera inainte”, a conchis Robu.
In alta ordine de idei, poate abia la sfarsitul verii vom avea o parcare cu cateva sute de locuri amenajata de primarie, cu ajutorul unei firme, in zona centrala a orasului. Asta desi 10 strazi si 4 piete din zona istorica a Timisoarei sunt in plin santier.
Reprezentantii Primariei Timisoara ne mai promiteau si alte parcari, dar nu s-a concretizat nicio promisiune. La inceput a fost vorba de parcari subterane, insa primarul nu vrea sa-si asume o asemenea investitie. Apoi s-a discutat despre o parcare supraterana, cu mai multe etaje, pe locul fostei Popote militare, din intersectia punctelor cardinale. Nimic in acest sens. In cele din urma, era vorba ca Primaria Timisoara demoleaza o baterie de garaje din spatele parcului I.C. Bratianu, insa nu se intelege cu proprietarii. Robu precizeaza ca este sarcina viceprimarului Traian Stoia sa se inteleaga cu timisorenii care au garaje acolo.
„Cu proprietarii de garaje din spatele parcului I.C. Bratianu este sarcina domnului Stoia sa rezolve. Are o sarcina fixata printr-o nota interna scrisa, pentru ca este in resortul dansului, nu-i dau sarcini care sa nu tina de resortul dansului. (…) Deocamdata s-au facut instiintari catre proprietari in privinta sumelor pe care le au de platit catre Primarie pentru ocuparea domeniului public, domnul Stoia va trebui sa-i cheme, sa le explice ca trebuie sa elibereze acel teren, pentru ca el este de interes public. Altfel, noi vom ajunge sa majoram acele taxe de ocupare a domeniului public”, a adaugat Robu.