TIMISOARA. Anul 2021 in care Timisoara va fi Capitala Culturala a Europei ne va prinde cu jumatate dintre cladirile din centrul istoric in haine ponosite. Proprietarii nu s-au invrednicit sa respecte legea si sa-si reabiliteze fatadele.
CITESTE SI: Timisoara si intreg Banatul aveau sa cunoasca o inflorire fara seaman din acea zi de octombrie
In urma cu cativa ani, Primaria anunta lansarea unui program de sprijin financiar pentru renovarea bijuteriilor arhitecturale, insa niciuna nu a putut beneficia de el.
‘Primaria Timisoara are, din 2013, Hotarare de Consiliu Local prin care este pregatita sa ajute reabilitarea cladirilor istorice si chiar un ajutor important, pentru ca pune toti banii si apoi recupereaza 50% pe parcursul a zece ani, printr-un impozit crescut, iar 50% ramane cu titlul de grant. Dar, ca sa acorde acest sprijin, trebuie ca acele cladiri sa aiba certificatul seismic. Or, expertii de la care se cere acest certificat nu il dau fara consolidare, iar consolidarea costa foarte mult si proprietarii nu sunt dispusi ca, pentru ajutorul pe care-l primesc de la primarie sa plateasca pentru consolidare, pentru ca este foarte scumpa la aceste cladiri vechi‘, declara recent primarul Timisoarei, Nicolae Robu.
Municipalitatea a instituit si faimoasa Taxa pe Paragina. Numai in 2019, aproape 2000 de proprietari de imobile din oras, multi din zona centrala, au fost supraimpozitati, doar doar se vor apuca de renovare, dar in zadar.
Un utilizator al Forumului STPT , freeflow77, a intocmit trei harti ale centrului istoric aratand stadiul reabilitarilor.
In prima sunt insemnate cladirile care acum se afla in proces de renovare. 6 se reabiliteaza, iar doua se refac aproape de la zero (Fosta Cancelarie de Razboi de langa Primaria Veche, respectiv hotelul din Piata Sf. Gheorghe).
Cea de-a doua infatiseaza imobilele reabilitate ori care au fatadele in stare buna. Majoritatea sunt concentrate in Piata Unirii, in vecinatatea Palatului Dicasterial, pe Vasile Alecsandri si Augustin Pacha.
Ultima, si cea mai importanta, arata cat de multe sunt cladirile istorice care au nevoie de interventie.
„E jale prin pietele Libertatii si Sf. Gheorghe si in cele doua cvartale de pe Marasesti cu Gheorghe Lazar si pe Savoya. Multe autorizatii, amenzi, licitatii, dar maruntis pe front… Am fost destul de optimist in 2016 cand s-a anuntat titlul (Capitala Culturala Europeana pentru Timisoara, n.r.), dar nici scenariul cel mai pesimist nu arata chiar asa de slab, un regres enorm in ultimii 7 ani„, a notat cu mahnire timisoreanul care a realizat hartile.
Va reamintim, Timisoara este orasul din Romania cu cea mai mare zestre de cladiri istorice: 14.000. Dintre acestea, aproximativ 1000 sunt monumente istorice.