TIMISOARA. 3 ani de santiere si peste 100 de strazi sparte, la Timisoara. Asta anunta primarul Nicolae Robu, odata cu semnarea contractului de extindere si modernizare a retelelor de apa si canal cu compania Aquatim.
CITESTE SI: Cand golanii circula cu tramvaiul prin Timisoara… Pana unde merge nesimtirea?
Astfel, chiar de anul viitor, timisorenii trebuie sa se inarmeze cu rabdare, pentru ca primele 30 de strazi vor intra in santier.
„In principiu, lucrarile sunt esalonate pe 3 ani, cate o treime din proiect pentru fiecare an. Perioada proiectului este 2019-2023. Noi dorim ca pentru toata aceasta perioada sa existe o mai buna corelare intre diversii potentiali intervenienti pe strazile Timisoarei. De aceea, Directia de drumuri, poduri, parcaje a transmis catre firmele de drumuri lista strazilor din proiect, pentru a nu se incepe lucrari de anvergura acolo unde se vor face spargeri”, a spus primarul Nicolae Robu.
Pentru ca toate lucrarile sa se desfasoare cat mai bine, la nivelul primarie va fi organizat un comandament care sa ajute la corelarea lucrarilor de investitii ale firmelor cu cele ale primariei.
„Va fi institituit un comandament si toate firmele de utilitati vor trebui sa isi coreleze lucrarile de investitii cu lucrarile noastre mai bine decat pana acum. De foarte multe ori s-a trecut peste aceasta corelare, pentru ca fiecare operator a avut anumite perioade in care trebuia sa intervina. Atunci a existat o intelegere ca fiecare sa refaca totul asa cum a gasit, unde face interventii. Drept urmare, pentru ca fiecare proiect sa isi atinga tinta, s-a trecut peste aceasta corelare, care altminteri este de dorit. E greu de respectat. La licitatii apar clarificari, prelungiri de termene in acest scop, apoi intervin contestatiile… Durata unei licitatii este necontestabila. Si atunci se ajunge sa nu se mai tina seama de aceste corelari, pentru ca fiecare proiect sa isi poata atinge finalitatea cat mai repede, in termenele fixate de finantator”, a completat primarul.
Strazile pe care se va face reabilitarea retelelor de apa: Lamaitei, Vulturilor, Calea Sagului, bd. 16 Decembrie 1989, Treboniu Laurean, Ana Ipatescu, Ulpia Traiana, Mures, Virgil Onitiu, Victor Babes, Traian Lalescu, Corneliu Coposu, Delfinul, Pod Decebal, F.C. Ripensia, Surorile Martir Caceu, Sudului, Orion, Maresal Constantin Prezan, Stan Vidrighin, Batania, Caprioarei, Torac, Petru Rares, Rovine, Paul Iorgovici, Frederic Chopin, Industriei, Calea Mosnitei, Garii, Barzava, bd. Cetatii, Gheorghe Lazar, Circumvalatiunii, Torontalului, Calea Aradului, Gheorghe Dima, Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Aristide Demetriade, Avram Imbroane, Popa sapca, Constantin Barncusi, Aurel Popovici, Take Ionescu, Simion Barnutiu, Lorena, Muncii.
Strazile pe care se va face reabilitarea retelelor de canalizare: Ana Ipatescu – tronsonul dintre intersectia str. Chisodei cu V. Hugo si intersectia A. Ipatescu cu bd. Dambovita, strada Fructelor de la Calea sagului-str. Filateliei la intersectia str. Gradinii cu A. Ipatescu, Intrarea Cucului, Intrarea Curcubeului, Intrarea Clopotului, strada Luceafarului, Hebe-tronsonul de la intersectia bd. L. Rebreanu la intersectia Martir G. Cruceru-str. Mures, Zarand-un tronson de 407 m si unul de 135m, Intrarea Martir O. tintaru (fosta Canepei)-zona cuprinde si strazile Apelor, Joszef Attila, Piata Aron Cotrus, Intrarea Orizont (între Piata Vidraru si str. Orizont), Dositei Obradovici, Intrarea Visinului, Nicolae Iliesu (fosta Adolescentei), zona Calea Martirilor, Maresal A. Averescu, Martir Constantin Garjoaba, Intrarea Crangului, Calea Buziasului si zona intersectiei Intr. Neptun/Martir Marius Nemtoc, bd. 16 Decembrie 1989 la intrarea în intersectia bd. 16 Decembrie 1989/bd. Iancu Vacarescu, Ion Ghica de la T. Vladimirescu la bd. 16 Decembrie 1989, Delfinului, Dr. Gheorghe Marinescu-tronsonul dintre intersectia cu I. L. Caragiale si intersectia cu bd.3 August 1919, stefan Octavian Iosif, cu Lunei si Baba Dochia, Emilia Lungu Puhalo, Ioan I. Micu Klein, tronsonul dintre intersectia cu Dr. Ioan Bontila(fosta Busteni) si intersectia cu Vasile Carlova, Balta Verde, Labirint, Rasaritului, Orsova, Cugir, Linistei, Aleea Scurta, Martir Dan Carpin, Aleea Lirei, Aleea Amicitiei, Martir Iosub Gheorghe, Leandrului, Perlei, Martir Silviu Motohon, Ecoului, Constantin cel Mare, Pomiculturii, Apostolii Petru si Pavel, Intr. Sunetului, Horia Macelariu, Intr. Aca de Barbu, Gabriela Tako, Alexandru Grama, Verde,Martir Maria Andrei, Lugojului, Topologului.
Pe langa cele aproximativ 100 de strazi cuprinse in proiectul cu Aquatim, alte 30 de strazi ar urma sa intre in santier, intr-un proiect al Colterm, care vizeaza inclusiv reteaua de transport a agentului termic. Insa potrivit edilului, acest proiect inca nu a fost semnat.
Lucrarile de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din Timisoara se desfasoara in cadrul unui proiect derulat de Aquatim, in valoare de 180 de milioane de euro, fonduri europene, in cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis, in perioada 2014-2020”
Proiectul se desfasoara in 81 de localitati din judetul Timis, iar suma alocata lucrarilor din Timisoara este
de 287.306.657 lei, adica aproximativ 61, 5 milion euro. Cofinantarea din partea Primariei Timisoara este de de aproximativ 1 milion de euro.