Potrivit unui studiu realizat de catre Institutul National de Cercetare a Cancerului din Statele Unite ale Americii, adultii care beau cafea normala sau decofeinizata, mor mai tarziu decat persoanele care nu au un asemenea obicei.
Cafeaua, protectie pentru sistemul circulator.
Bautorii de cafea au sanse mai mici de a muri din cauza unor boli de inima, boli respiratorii, atac cerebral, diabet si infectii, desi nu s-au gasit aceleasi asociatii si in cazul unor forme de cancer. Acestea sunt concluziile unui studiu la care au participat peste 400.000 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani, dupa ce s-au eliminat din ecuatie alti factori de risc precum fumatul si consumul exagerat de alcool.
Cafeaua contine peste 1000 de compusi care pot influenta sanatatea umana
Investigatia s-a bazat pe declaratiile subiectilor si a luat in calcul consumul de cafea doar la un anumit interval si nu a luat in calcul modul in care bautura a fost preparata (expresso, la ibric, filtrata etc). Cercetatorii iau in calcul si faptul ca modul de preparare poate afecta nivelul componentelor protectoare din cafea.
„Mecanismul prin care cafeaua protejeaza nu este totusi stabilit in mod clar datorita faptului ca bautura contine peste 1000 de compusi care pot imbunatati sanatatea. Cel mai stiut dintre compusi este cafeina, desi in cazul cercetarilor noastre am obtinut rezultate asemanatoarea intre bautorii de cafea traditionala si cei care prefera varianta decofeinizata”, a declarat Freedman.