TIMISOARA. Nu se vor putea construi duplexuri la etajul 10, orice bloc pe care se va ridica o mansarda va fi obligatoriu dotat cu lift, iar acoperisurile trebuie sa fie in forma de triunghi isoscel. Asta spune noul regulament privind construirea de mansarde la Timisoara, pe care consilierii locali l-au aprobat in ultima sedinta, ce a avut loc marti.
Noile reglementari vin dupa ce, conform arhitectului Razvan Negrisanu, care este si consilier local, actualul regulament este de mult depasit,
„Este vorba de un regulament care a fost aprobat de Consiliul Local in 2007, in baza lui s-au construit mansardele pe care le vedem acum prin oras. El a fost insuficient detaliat. Revizuirea vechiului regulament este obligatorie, pentru ca in forma in care este azi e ilegal. Lasa blocurile sa se mansardeze fara sa prevada ascensor. Acum avem o normativa noua, din 2012, care se refera la accesul pers cu handicap. Chiar si azi s-ar impune realizarea de ascensoare, ceea ce nu se face. De asemenea, pacari, avem o problema de echitate fata de cei care fac imobile noi.
Au existat si discutii cu cei care executa mansarde, singurul argument al dezvoltatorilor e ca ei, practic, vor face putin mai putini bani”, a spus consilierul local Razvan Negrisanu.
Pe de alta parte, potrivit alesilor locali, mansardele care se afla deja in lucru, indiferent de stadiu, nu vor fi afectate.
„La modul restrictiv la care este gandit acest regulament, si nu o spun in sensul negativ, este clar ca perioada mansardelor in Timisoara a apus definitiv. E imposibil sa te mansardezi cu maximum 60% din ultimul etaj, e imposibil sa identifici locuri de parcare, costurile pentru ascensoare sunt foarte mari. Nu sunt lucruri foarte negative, din contra, cred ca este binevenit, doar ca semnalul trebuie sa fie explicit.
In acest context, interbarea mea este ce se intampla cu documentatiile actuale aflate in diferite faze si daca aceasta hotarare va viza si acest tip de documentatii si cate sunt pe rol„, a spus consilierul local Radu Toanca.
„Documentatiile care sunt deja depuse sau cele care inca sunt in proces de proiectare si exista Certificate de Urbanism obtinute pentru aceste lucrari, ele se vor supune reglementarilor aplicabile la data depunerii cererilor
Proiectele in curs nu sunt foarte multe, noi am avut audiente cu proiectantii in care am explicat cerintele noastre actuale si le-am si dat deja un update asupra intentiilor noastre de modificare a acestor reglementari. Cred ca in ultima luna au fost doar cateva Certificate de Urbanism pentru mansardari, unde le-am explicat, am incercat sa dam cat mai multe informatii in certificate, ca sa reusim sa inchidem proiectele pe rol„,a precizat Gabriel Almajan, arhitectul sef al orasului.
Practic, coform arhitectului Razvan Negrisanu, noul regulament vine sa descurajeze construirea de mansarde in felul in care s-a facut pana acum, si mai degraba incurajeaza extinderea apartamentelor de la ultimul nivel.
„E un lucru care e esential. Pozitiile acestor blocuri in oras sunt unice, nu mai e loc in oras sa se poata construi oriunde. In momentul in care se reechilibreaza piata, o sa se revina. Regulamentul incurajeaza dezvoltarea spatiilor deja existente, a apartamentelor de la etajul 4. Intregul regulament ii incurajeaza pe cei de la etajul 4 sa isi faca extensie deasupra„, a spus Negrisanu.