TIMISOARA. Anul 2021 trebuie sa prinda Timisoara cu majoritatea cladirilor istorice si de importanta arhitecturala renovate. Orasul a fost impartit in patru zone prioritare in care Primaria ar putea interveni cu bani sa ii ajute pe proprietari, urmand ca mai apoi sa ii recupereze de la acestia.
CITESTE SI: Fiecare cartier din Timisoara cu simbolul sau! Care logo iti place cel mai mult? VOTEAZA!
Consilierii Locali au decis ca zonele de maxima prioritate in care sa se intervina sunt Piata Victoriei si zona Cetate, acolo unde proprietarii trebuie sa intocmeasca pe banii lor documentatia necesara. Urmatoarele cladiri in ordinea importantei pentru a fi reabilitate sunt cele din cartierele Fabric si Iosefin. Acestea doua din urma au fost si ele impartite in zone de interes principal si de interes secundar.
„Sunt cateva fronturi stradale, cum ar fi piata Sinaia, piata Plevna, Tudor Vladimirescu, care chiar daca apartin de Iosefin din punct de vedere al cladirilor istorice, ele au o importanta principala fata de alte cladiri care nu sunt de aceeasi prioritate arhitecturala in zone foarte circulate. Vorbim de piata Plevna, Piata Sinaia, Tudor Vladimirescu si de strada 3 august, care are cladiri de importanta arhitecturala deosebita, si care trec din zona secundara in zona principala. Iosefin si Fabric au si ele o impartire in principala si secundara„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Odata cu stabilirea zonelor prioritare pentru refacerea fatadelor cladirilor istorie, consilierii au aprobat si programul de sprijin financiar al proprietarilor, cel prin care primaria vine alaturi de proprietari cu jumatate din suma necesara reabilitarii, urmand ca acesti bani sa fie recuperati de-a lungul timpului.
Timisorenii din Fabric si Iosefin nu vor avea prioritate la ajutor din partea primariei nici daca acesta este refuzat de cei din Piata Victoriei si Zona Cetate. Trebuie respectata ordinea votata.
„Eu cred ca si proprietarii vor constientiza ca au o oportunitate extraordinara sa fie ajutati de municipalitate. Nu este obligatia municipalitatii sa efectueze cheltuieli pentru un interes pana la urma privat, dar legea permite asta si atunci cu o limitare la un numar relativ redus de cladiri, noi vrem sa venim alaturi de proprietari in zona de maxim interes pentru oras, cum e Piata Victoriei, Centrul istoric, si cum s-a stabilit, in mod izolat, si in alte cartiere istorice precum Fabric sau Iosefin ar putea sa se puna problema unei asistente din partea municipalitatii, dar nicidecum in aceasta etapa. Acum noi ne concentram resursele pe piata Victoriei si pe anumite cladiri, nu pot fi foarte multe, una, doua, din centrul istoric… Nu cred ca vor fi asemenea cazuri in care cei din Piata Victoriei si Centrul Istoric sa refuze ajutorul din partea primariei, pentru ca obligatia de a-si reabilita cladirile ramane oricum. Si este o obligatie de data aceasta care va fi insotitat si de sanctiuni. Pana acum nu a fost insotita de sanctiuni semnificative, dar de acum da. Si nu cred ca unii vor risca sa si plateasca sume mari si tot sa nu scape de obligatia de a-si reabilita„, a declarat primarul Nicolae Robu.
Proprietarii de cladiri istorice vor trebui sa faca demersurile legale pentru obtine autorizatiile necesare pentru repararea cladirilor istorice. Daca nu isi vor renova imobilele, proprietarii vor trebui de anul viitor sa plateasca impozitul pe cladire marit de cinci ori.
De la inceputul anului 2016 pana in prezent, la Primaria Timisoara au fost solicitate 99 de certificate de urbanism, in timp ce in alte 34 de cazuri nu s-a emis certificatul fie pentru ca nu a fost analizata documentatia complet, fie pentru ca ceea ce isi doreau proprietarii nu poate fi aprobat. Tot de la inceputul anului au fost emise doar cinci autorizatii de contructie pentru cladirile istorice care trebuie renovate.
FOTO: Virgil Simonescu