Ideea unui certificat sau pasaport de vaccinare anti-COVID naste tot mai multe controverse. Un astfel de document ar putea reprezenta o asigurare ca vacantele vor fi sigure, spun unele voci. Altele cred ca prin acest document s-ar crea un cadru de discriminare intre cetateni.
Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Asztalos Csaba, a explicat ca, la nivelul Uniunii Europene, exista o directiva privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul UE, prin care este prevazuta si situatia de exceptie, care se refera la protejarea sanatatii publice.
„Subiectul este puțin nuanțat.
La nivelul UE avem Directiva 38 din 2004 privind dreptul la libera circulație și dreptul de ședere în UE, una dintre excepții – când poți impune restricții, este tocmai sănătatea publică.
Art 29 spune clar că sunt boli care justifică măsuri de restricționare a liberei circulații, boli cu potențial pandemic, așa cum sunt definite de OMS, boli infecțioase contagioase.
Potrivit legilor UE, statele membre au și posibilitatea legală să impună restricții ale libertății de circulații și a dreptului de ședere când trebuie să protejeze sănătatea publică.
Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu vor fi neapărat o formă de discriminare. Suntem într-o perioadă de vaccinare, trebuie să punem accent pe transparență și informare cu privire la procesul de vaccinare, ca populația să aibă încredere și să decidă informat dacă se vaccinează sau nu, să insistăm pe aceste aspecte de informare.
Astfel, conform legilor UE, se pot impune restricții și se pot solicita astfel de condiții tocmai pentru a se proteja sănătatea publică”, a explicat Asztalos Csaba.
Una dintre primele tari care a propus un certificat de vaccinare impotriva COVID este Grecia. Guvernul elen vrea ca certificatul sa poata fi utilizat la imbarbarea in orice mijloc de transport.
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat initiativa guvernului elen.
Detalii AICI.