Indiferent care sunt preparatele pregatite pe gratar – de la traditionalii mititei, la carne de porc, pui sau peste – anumite manevre gresite pot duce la imbolnaviri grave. Pentru a evita astfel de situatii, dar şi pentru ca gratarul sa fie mai gustos, exista cateva solutii.
1 Asigurati-va ca preparatele din carne sunt complet decongelate inainte de a ajunge pe gratar.
2 Pastrati carnea cruda separat de cea preparata termic si folositi ustensile separate pentru fiecare.
3 Asigurati-va ca gratarul este suficient de bine incins – carbunii ar trebui sa fie rosii, cu suprafata acoperita de un praf gri.
4 Carnea si pestele se intorc regulat, miscandu-le pe gratar pentru a se patrunde uniform.
5 Daca folositii marinada pe carnea cruda, nu turnati surplusul peste carnea deja fripta pe gratar
6 Folositi o scobitoare pentru a verifica culoarea carnii, aceasta nu trebuie sa fie roz, iar sucul propriu trebuie sa fie limpede. Unele carnuri se pot servi „in sange”, daca sunt gatite corespunzator pe dinafara, insa puiul, carnatii si burgerii trebuie gatiti bine, scrie goodfood.ro