TIMISOARA. O noua actiune pentru oprirea santierului la troturarele de tip sotron din Timisoara. Dupa ce, pe rand, atat Ordinul Arhitectilor, cat si Directia de Cultura si Patrimoniu au solicitat sistarea lucrarilor, de data aceasta cele doua institutii fac front comun si atrag, din nou, atentia ca intreaga ‘dezvoltare in forta’ se desfasoara ilegal.
„Am informat Ministerul Culturii, Prefectura, Inspectoratul de Stat in Constructii, Ministerul Dezvoltarii. Am facut tot ce se putea din punct de vedere legat si, cu toate acestea, Primaria Timisoata continua aceste lucrari, ignorand toate avertismentele, inclusiv plangerea penala pe care am facut-o. E greu de inteles cum am ajuns in situatia in care o autoritate publica alege sa nu respecte legi. Eu nu stiam ca respectarea legii e optionala. Exista oameni care, cand li se pare ca nu au ce sa pateasca, aleg sa n-o respecte”, spune Sorin Predescu, seful Directiei de Cultura si Patrimoniu Timis.
Acesta spuna ca totul Primaria se prevaleaza de un prim aviz pe care Directia de Cultura si Patrimoniu l-a emis, insa care, in contextul actual, nu ar mai fi valabil.
„S-a venit cu o hartie in care spuneau (n.r. Primaria Timisoara) ca vor sa faca reparatii cam pe toate strazile din zona protejata sau de protectie a monumentelor. Noi am cerut clarificari, pentru ca nu explica modul in care se vor face interventiile. Dupa mai multe incercari din partea noastra de a-i face sa detalieze, ei au venit cu un proiect de reparatii strazi. Era vorba efectiv despre reparatii. Atunci cand am emis avizul, am pus conditii, conditii pe care Primaria nu le-a mai respectat. Noi am cerut ca ei sa revina la o faza ulterioara, de proiect tehnic.. Avizul despre care vorbim si care este invocat este pentru lucrari de reparatii si intretinere a strazilor, trotuarelor si pasajelor din Timisoara. S-a emis avizul, cu conditii care trebuiau stinse la faza de proiectare. Ele sunau standard, avem un set intreg pe care trebuiau sa le stinga odata cu prezentarea unui proiect, acolo unde nu erau lucrari de reparatii”, a precizat Sorin Predescu.
Lucrarile au inceput inca din luna august a anului 2019, moment din care Directia de Cultura si Patrimoniu Timis, dar si Ordinul Arhitectilor Filiala Timis, au inceput sa ceara lamuriri din partea Primariei. Intrucat acestea nu au venit, in luna martie, Directia de Cultura si Patrimoniu a formulat o plangere penala impotriva municipalitatii.
„Exista doua situatii: ori lucrarile se desfasoara fara autorizatie de constructie, ori se desfasoara fara un aviz al nostru, in cazul in care exista o autorizatie de constructie. In cazul in care exista o autorizatie de constructie, avizul pe care l-am dat noi ar face parte integranta din ea. Ambele situatii constituie o infractiune, conform Legii 50, articolul 3, aliniatul 1. Rolul nostru este de a face sa se respecte legalitatea in zona de patrimoniu. Am facut plangere penala in 26 martie 2020. Pana la acel moment nu s-a inregistrat nicio documentatie in sensul avizului emis”, a adaugat Predescu.
La randul lor, si arhitectii din Timis au atras atentia in repetate randuri ca lucrarea nu respecta normele in vigoare in zonele protejate sau de protectie a monumentelor istorice. Acestia spun ca placile cu care sunt pavate trotuarele din interiorul Inelului 1 de circulatie nu sunt conforme cu niciun regulament in vigoare, iar mentinerea lor ne va face de ras in intreaga Europa.
„O sa ajungem de rasul Europei cu trotuarele astea. E rolul nostru de a incerca sa protejam acest lucru si sa consiliem. Din pacate, rand pe rand, suntem acuzati de niste lucruri neadevarate. Eu cred ca ar trebui, cu atat mai mult, sa fim o voce comuna. Daca si acum administrativul ignora, eu cred ca e un semnal mare de alarma, pentru ca ar trebui sa plece urechea la public si mai ales la specialistii de a caror parere trebuie sa tina cont. Nu pot fi lasate asa, nu se potrivesc conform niciunui regulament. O sa fim Capitala Culturala si o sa ajungem de rasul lumii”, spune Dragomir Dragan, presedintele OAR Filiala Timis.
Urmatorul pas va fi intocmirea unui document comun pentru a impiedica continuarea lucrarilor la trotuare, mai ales in conditiile in care astfel de amenajari ar putea sa apara pe 173 de strazi din zona centrala.
„Noi nu stim nici macar unde va face lucrari. Nu stim nimic, nu stim nici macar pe ce strazi se va interveni. Cam asta e nivelul de transparenta. Poate ne trezim langa Sinagoga din Fabric. Nu exista nici macar un plan al strazilor pe care se va interveni. In avizul initial era o lista foarte mare de strazi, pentru ca au cerut tot ce inseamna zona protejata. Nu poti folosi acel aviz pentru a schimba configuratia, finisajul si modul in care strazile sunt construite. E un fel de pacaleala cam de zona interlopa. Sunt 173 de strazi, nu stiu daca are materiale pentru toate, pe care ar putea interveni in zona protejata si, sigur, restul orasului poate fi la fel de pixelata. Erau toate strazi din zona istorica, pentru reparatii”, a mai spus seful Directiei de Cultura si Patrimoniu.
Reprezentantii Directiei de Cultura si cei ai OAR spun ca, in cazul in care justitia le va da dreptate, isi doresc chiar scoaterea pavajului de pe trotuarele de tip sotron din centrul orasului si refacerea lor in ton cu monumentele din zona.
„Lucrarea e gata odata cu receptia. Legea spune ca exista o varianta de intare in legalitate, care poate insemna inclusiv reversarea actiunii. Eu cred ca aceste dale pot fi puse si in alta parte si in locul lor poate fi pus un alt tip de pavaj. Sunt niste placi de beton care sunt asezate pe nisip. Nu e nici pierdere de material…trebuie sa vedem in ce masura isi vine in fire si Primaria”, a precizat Sorin Predescu.
In tot acest timp, reprezentantii Primariei merg mai departe cu lucrarile de pavare a trotuarelor in zona centrala si spun ca nu se vor opri, intrucat toate interventiile facute sunt legale.