TIMIS. Presati de normele comunitare in materie de servicii mortuare, edilii dintr-o comuna de langa Timisoara au ales sa construiasca o capela mortuara ce imbina traditia cu modernul.
Se intampla la Giarmata, unde Primaria din localitate a inaugurat duminica asezamantul de dimensiunile unei mici biserici, dar care adopta elemente arhitecturale de secol 21.
Edificiul a fost sfintit de IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, printr-o slujba speciala la care au participat cateva sute de credinciosi, alaturi de oficialitati si invitati.
„Se vorbeste despre tot felul de norme pe care trebuie sa le indeplinim, noi romanii, ca sa fim integrati in Uniunea Europeana. Prin ceea ce s-a facut aici, am dovedit ca suntem in Europa”, le-a spus Mitropolitul celor prezenti. El a mai declarat ca prin astfel de solutii moderne credinciosii pot aduce un ultim omagiu celor dragi trecuti in lumea dreptilor, indiferent de vreme.
„In aceasta viata zbuciumata, ne grabim sa urcam intr-un tren, ca sa ajungem undeva, dar acest ultim tren, cand vom urca in el, ultima statie va fi aici. De aceea, aceasta statie are o importanta, pentru ca este trecatoare. Toti cei care trec pe aici sa fie pretuiti, pentru ca toata viata s-au zbuciumat pentru copii sau apropiati”, a spus primarul din Giarmata, Virgil Bunescu. El a explicat ca a preferat sa faca un proiect deosebit care sa aduca valoare arhitecturala comunei, in limita unui buget rezonabil, mergand totodata pe mana unui tanar arhitect din Timisoara.
„Este o reinterpretare a bisericilor romanesti traditionale, moldovenesti, la care am adaugat elemente moderne care aduc un plus de functionalitate si stil, fara sa afecteze prea mult bugetul proiectului”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro arhitectul Calin Deca, autorul proiectului.
„Capela are forma trilobata a unei biserici moldovenesti cu forme care curg, un fel de actualizare la timpurile moderne. Am adaugat elemente functionale, un acoperis evazat, un candelabru car iese din cupola ce imita razele de soare care se revarsa deasupra locului in care este depus sicriul, cu un ”zid” de sticla care desparte zona unde se jeleste mortul, unde este nevoie de liniste, de zona intermediara, pastrand insa contactul vizual pentru toti cei care participa la inmormantare”, a mai spus Calin Deca.
Constructia capelei mortuare de la Cimitirul de Sus din Giarmata a costat 290.000 lei (circa 64.000 euro) si fost ridicata din fonduri proprii ale Primariei Giarmata. La aceasta se adauga 150.000 lei cheltuiti pentru amenajarea unei ample parcari si a spatiilor verzi inconjuratoare.
O a doua capela, pentru satul apartinator Cerneteaz, se afla in constructie si este proiectata in stil bizantin grecesc, de catre acelasi arhitect.
Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, romanii au fost obligati sa renunte la obiceiul potrivit caruia mortul trebuie tinut si privegheat in casa in care a locuit. Potrivit normelor comunitare, priveghiul se poate face doar in capelele autorizate din apropierea cimitirelor, iar familia are obligatia sa depuna persoana decedata la casa mortuara dupa numai o ora de la momentul decesului.
Respectarea normelor comunitare a dat mari batai de cap administratiilor locale din toata tara, Timisul nefacand exceptie. Daca la cimitirele mari din orase existau si pana acum capele mortuare, in comunele din judet aproape ca lipseau cu desavarsire, decedatii fiind privegheati acasa sau la biserica.
In ultimii ani, edilii au construit zeci de astfel de capele, pe masura posibilitatilor, insa in graba de a oferi rezultate si din lipsa de fonduri, au apelat la solutii fara prea mare valoare arhitecturala.