TIMISOARA. Banateanul nu poate concepe sarbatorile fara carnati de porc deliciosi pe masa, iar pentru acest produs a scris si o reteta, ce a fost transmisa apoi din generatie in generatie.
Pentru a pregatit carnatii de porc aveti nevoie de 10 kilograme de carne grasa de porc, 4 linguri de piper macinat fin, 3 linguri rase de enibahar pisat, 4 linguri de boia dulce, 2 linguri rase de boia iute, 4 capatani de usturoi pisat, 2 litri de zeama de oase, 15 metri de mate de porc si sare.
Se ia carnea de porc si se trece prin masina de tocat cu sita mare, iar peste ea se pun sare, piper si boia dulce, pentru omogenizare, dupa care se lasa cel putin 3 ore la fezandat.
Usturoiul se taie si se transforma in pasta de usturoi, se pune enibaharul si boiaua iute, dupa care se framanta carnea timp de o ora. Se umplu matele de porc cu spritul, nu foarte indesat, intepand mereu cu un ac de cusut si se fac carnati lungi de un metru.
Odata facuti, carnatii se lasa la uscat timp de 24 de ore, apoi se afuma in reprize de patru ore, de doua ori.