TIMISOARA. 210.000 euro! Atat au platit autoritatile locale pentru un ecograf de ultima generatie care a fost pus deja in functiune la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” din Timisoara. Costa cam cat un Lamborghini, glumesc medicii, care sustin ca odata cu achizitia de aparatura noua va creste considerabil calitatea serviciilor medicale la Odobescu.
Gratie unui proiect pe fonduri europene, autoritatile locale cumpara aparatura in valoare de 700.000 de euro la spitalul de pe Odobescu si construiesc un centru medical de excelenta specializat in diagnosticul antenatal al malformatiilor fetale. Practic, transforma vechea spalatorie a spitalului intr-o cladire moderna, cu toate dotarile necesare acestui centru. Amenajarile la cladire au inceput deja si ar trebui sa fie gata in luna ianuarie. Un centru asemanator se construieste si la Varset, care primeste 500.000 de euro din valoarea totala a proiectului – de 2 milioane de euro, la Timisoara ajungand 1,4 milioane de euro.
Centrul din Timisoara va avea doua cabinete de Obstetrica – Ginecologie la parter, dar si echipamente de laborator, precum si sala de interventii, doua saloane pentru paciente cu cate doua paturi, dar si doua laboratoare. Ultimul etaj va adaposti o sala de conferinte cu 50 de locuri, mai multe calculatoare si videoproiector, cu ajutorul acestei aparaturi medicii sperand sa poata face schimburi de experienta cu alte clinici din tara sau de peste hotare. Cladirea costa aproape 600.000 de euro, restul banilor fiind investiti in aparatura si in mobilier.
Ce pot face medicii cu ecograful de 210.000 euro?
Parte din aparatura a ajuns deja la Timisoara, medicii avand sarcina ca pana la finalizarea implementarii proiectului sa consulte 800 de femei gravide. Din luna aprilie 2015, centrul va functiona la capacitate maxima, spera autoritatile locale.
Ecograful care costa cat un Lamborghini este unic in vestul Romaniei, sustin medicii de la Odobescu. Doar cabinetele private ar putea avea un asemenea aparat.
„Unul din cele doua ecografe este varful de gama, se numeste Voluson Expert E8, care are toate softurile existente si cinci sonde, pentru ecografie abdominala, mamara, vaginala sau 4D. In acest moment, in spitalele de stat nu cred ca mai exista un asemenea echipament. Poate ca spitalele private au acest tip de ecograf, dar nu au toate softurile necesare, preturile sunt mari. Se poate face ecografie 4D, pentru mamici este foarte important, doar la cabinete private se puteau face in Timisoara astfel de ecografii. Deci, se poate vizualiza fata copilului in imagine tridimensionala, se pot efectua elastografii pentru sani, se poate evidentia elasticitatea tesutului mamar is asa se poate diagnostica precoce un cancer incipient la sani. Se foloseste atat in Obstetrica, cat si in Ginecologie, cat si pentru ecografie mamara”, ne-a explicat Olimpia Oprea, medic coordonator al proiectului pe fonduri europene.
Ambele ecografe cumparate pentru spitalul de pe Odobescu au costat 330.000 de euro. S-au mai cumparat, conform doctoritei Oprea, un videocolposcop, aparate pentru laboratoare si mobilier medical. Urmeaza sa se cheltuie si restul de bani destinati aparaturii: pe echipamente medicale pentru anatomia patologica, pentru dotarile unei sali de operatii, aparatura de anestezie si aparate pentru genetica.
Pana la construirea unui nou spital in Timisoara, autoritatile locale sustin ca vor investi atat cat vor putea pentru ca spitalele de stat sa aiba aparatura medicala performanta. Doar anul acesta, Spitalul Municipal primeste 4 milioane de lei pentru echipamente.