TIMISOARA. Mult trambitata fantana cantatoare revine in atentia timisorenilor, dupa ce in proiectul de buget pe 2018 au fost prevazuti 1 milion de lei pentru realizarea proiectului tehnic si a executiei fantanii.
CITESTE SI: Intersectiile mortii din Timisoara. Unde s-au produs cele mai grave accidente
In cadrul dezbaterii pe bugetul anului 2018, reprezentantii grupului Timisoara Civica si-au aratat, inca o data, nemultumirea fata de faptul ca Primaria Timisoara vrea sa construiasca fantana in Parcul Botanic si ca aloca mai multi bani acestei investitii decat Spitalului de Copii Louis Turcanu.
„Este vorba de 4 milioane de euro. Or, pentru acest proiect nu cred ca se pune problema de bani europeni. (…) Spitalului de Copii i-a fost bugetat o suma mai mica decat i s-a bugetat acestei fantani. Parcul Botanic este o oaza de liniste, aceasta fantana va fi amplasata intre un spital si un azil de batrani, ceea ce face ca Parcul Botanic sa fie un loc nepotrivit”, a spus Svetlana Petrovici, reprezentanta Timisoara Civica.
Primarul Nicolae Robu nu vrea insa sa renunte la proiect, mai ales ca, spune el, este dator timisorenilor care l-au votat sa construiasca aceasta fantana. In plus, potrivit edilului, investitia nu ar trebui sa depaseasca 2 milioane de euro.
„O sa vedeti ca oricum o facem si va fi o plus-valoare la orasul nostru, una deosebita, nu va fi ceva care sa deranjeze, ci va fi ceva care va face bucurie foarte multor oameni. Am promis-o la toata populatia Timisoarei, din care 50.000 m-au votat stiind ca vreau sa fac asa ceva. (…). Noi vom avea de aprobat studiul si de dat unda verde pentru etapa urmatoare, proiect tehnic cu detalii de executie. Abia cand vom avea studiu se va sti un pret mai aproape de realitate. Acum este o estimare facuta de cei ce au elaborat tema de proiectare. Cu ocazia intocmirii SF se vine tot cu un pret estimativ dar, in orice caz, mult mai fundamendat decat la nivelul elaboratorilor temei de proiectare”, a precizat edilul.
In plus, Robu vine cu noi idei pentru fantana. Aceasta ar urma sa fie nu doar ‘cantatoare’, ci si suport pentru proiectii video.
„Un astfel de obiectiv poate fi realizat, spre exemplu, cu un ecran aferent de mari dimensiuni pe pelicula de apa pe care sa se poata face orice fel de proiectii cu tehnologia laser existenta la ora actuala. Varianta maximala a fantanii, plus asa ceva, ar fi undeva catre 4 milioane (n.r. de euro). Cei care fac studiul prezinta variante. Atunci vom sti, pentru fantana propriu-zisa, in ipoteza ca ar avea urmatoarele functionalitati, ar costat atat… din acel pret care tot o estimare iese; pentru sistemul de proiectii laser pe pelicule de apa suma este atat. Dar, ceea ce au dat elaboratorii temei de proiectare reprezinta o suma pe care nu au voie sa treaca elaboratorii SF. Nici vorba sa trecem la executie cu 4 milioane de euro”, a completat Nicolae Robu.
Edilul a recunoscut insa ca nu este incantat de locatia din Parcul Botanic. Tocmai de aceea, spune el, in proiectul de buget nu este trecuta locatia in care urmeaza sa fie construita fantana muzicala.
CITESTE SI: Momentul in care intra in santier Piata Victoriei din Timisoara
„Nu este precizata locatia, pentru ca studiul de fezabilitate va avea, printre altele, si sarcina sa indice locatia cea mai potrivita. Eu am spus ca nu am fost incantat de cea din Parcul Botanic, din mai multe motive. Nu am fost incantat, nu inseamna ca era o locatie proasta, este una buna, in lipsa de una si mai buna, dar nu este ideala. Noi trebuie sa fim si pragmatici si sa facem ceea ce putem face”, a explicat Robu.
Dupa cum el insusi spunea, edilul isi doreste ca fantana muzicala sa fie un simbol cultural pentru Timisoara, iar amenajarea ei sa permita si sustinerea de concerte ori spectacole, la care sa poata participa si 1000 de oameni.
Studiul de fezabilitate este realizat de firma Aqua Design din Cluj si costa 45.000 de lei.