Studiile arata ca atat calculatorul, cat si televizorul, indiferent de utilizarea lor, constituie un important factor de stres pentru creierul uman. Pe parcursul folosirii computerului, ecranul acestuia inhiba activitatea emisferei stangi si slabeste comunicarea interemisferica. Nu e totul pierdut insa.
Se pare ca ecranul calculatorului favorizeaza deschiderea portilor subconstientului si inscrierea cu putere a imaginilor transmise in adancurile acestuia.
Situatiile pot fi diferite insa. Nu este acelasi lucru daca un copil citeste un text pe ecranul calculatorului sau daca se lasa absorbit in spatiul virtual al jocurilor video. In mod obisnuit, un adolescent sta in fata calculatorului intre una si trei ore pe zi, fiind ocupat cu diverse activitati: teme pentru scoala, discutii online cu prietenii sau jocuri.
Problema este insa cu cei mai mici dintre copii, care uneori sunt chiar si incurajati de parinti sa isi piarda vremea pe calculator. In urma unor experimente, a reiesit faptul ca fiecare ora petrecuta zilnic in fata calculatorului in perioada de varsta 1-3 ani creste cu 28% probabilitatea aparitiei problemelor de atentie in perioada de varsta 1-7 ani. si de parca asta nu ar fi suficient, majoritatea copiilor au obiceiul de a rontai chipsuri, alune sau dulciuri atunci cand stau in fata ecranului, fapt ce le dauneaza rau asupra sanatatii.
Copil de 10 ani, pe Facebook
”Stau sa ma joc, intru pe Facebook si ma joc si acolo. Multi copii au cont acolo, ca doar nu ne verifica nimeni. Tata nu prea e de acord, dar are si mama cont de Facebook, asa ca nu mai are ce sa zica. Ma joc jocuri multe, dar mai intai imi fac temele”, povesteste Alex.
Cat despre programe de protectie pentru micuti, tanara mamica recunoaste ca nu are nici macar parola pe calculator. ”Nu am pus programe de protectie, nici parola, nu avem asa ceva. Trebuie sa il invatam pe Mihai si ce inseamna increderea”, mai spune Ozana Apostol.
Sa fie supravegheati de parinti
Psihologii sunt de aceeasi parere cu mamica. Copiii nu ar trebui sa se joace jocuri violente sau cu tenta sexuala si trebuie supravegheati de parinti atunci cand stau in fata ecranului.
Psihologii spun ca parintii care isi lasa copiii sa stea mai multe ore pe zi la calculator sunt inconstienti. Multi parinti recurg la aceasta tactica pentru a scapa de copii vreme de cateva ore. ”In clipa aceea copilul e cuminte, nu mai face prostii si parintele poate sa-si vada de treburile lui, dar nu realizeaza ca acest lucru il va putea costa in viitor, copilul nu se va mai putea adapta la cerintele scolare, cand va avea probleme de invatat, cand va avea probleme de relationare cu ceilalti”, mai precizeaza Adriana Dodea.
Cercetatorii din domeniul educatiei au constatat ca acei elevi care dedica cel mai mult timp calculatorului si televizorului, au cele mai slabe rezultate scolare, dar si cel mai redus interes fata de scoala.
Specialistii in calculatoare sunt de parere ca nu este deloc complicat sa restrictionezi accesul copiilor la Internet sau sa dirijezi comportamentul unui copil cand navigheaza virtual. Asta porneste tot de la educatie, care are un rol aparte in ceea ce priveste folosirea Internetului de catre copil.
”Sistemele de operare, in general, contin setari speciale pentru a restrictiona accesul in retea, respectiv accesul la Internet. Termenul folosit este de Control parental. Acesta reprezinta niste setari speciale ce au scopul de a bloca accesul la anumite resurse din Internet, de a seta limite de timp pentru utilizarea calculatorului, restrictionarea anumitor aplicatii gen jocuri sau restrictionarea accesului la instalarea de programe”, explica programatorul Nicolae Tarziu.
Mai mult decat atat, cel mai raspandit sistem de operare dispune de astfel de setari. In plus, pentru blocarea accesului la anumite site-uri sau resurse de pe Internet, mai pot fi folosite setarile din browsere, cele mai utilizate fiind Mozilla Firefox, Google Chrome sau Internet Explorer. In cazul in care unii parinti nu au deloc incredere in ceea ce fac copiii lor cat stau online, pot instala aplicatii speciale dedicate monitorizarii accesului la rularea anumitor aplicatii si la accesul la anumite resurse virtuale.
Magic Desktop este de asemenea un program util pentru protejarea copiilor de virusul calculatorului. Este considerat a fi cel mai bun software pentru copii, fiind totodata si cel mai premiat sistem de operare conceput pentru copiii cu varste de pana la 12 ani. Magic Desktop are o interfata prietenoasa si este usor de utilizat, iar micutii care il vor folosi isi vor dezvolta cu siguranta abilitatile de lucru cu calculatorul, intr-un mod educativ, sigur si amuzant.
Calculatorul are si o parte educativa
Psihologii considera si ca Internetul poate fi folosit in scopuri utile si educative, prin simpla folosire a unor programe speciale. ”Am avut multe cazuri in care parintii au venit la mine sa ceara ajutor, mai ales cu copii care nu au rezultate la scoala. Ei primesc interdictie la calculator, nu au ce altceva sa le faca, daca asa i-au invatat. Parintii care isi pun asemenea probleme au de obicei si instrumentele pe care sa le utilizeze”, conchide Adriana Dodea.
Unii specialisti sunt de parere ca utilizarea calculatorului de copii influenteaza negativ si starea de sanatate a acestora, ducand la dureri de cap, migrene, oboseala la nivelul ochilor si agravarea unor afectiuni oculare existente. Alti specialisti sunt insa de parere ca utilizat cu masura, calculatorul poate avea o influenta pozitiva asupra copilului, fiind un mod placut pentru copil de a-si petrece timpul liber, dar si o metoda eficienta in educatia acestuia.