Antibioticele sunt solutia cea mai la indemana atunci cand apar infectiile in organism, dar efectul lor are un impact mult mai mare decat ne inchipuim si adeseori ne afecteaza sanatatea.
Specialistii spun ca antibioticele au un impact mare pe termen lung asupra sistemului imunitar, a celui digestiv si la nivelul intregului organism.
Chiar daca antibioticele combat bacteriile nocive, datorita modului in care ele actioneaza, ele ataca intreg spectrul de bacterii din organism, chiar si pe cele benefice.
1. Afectiuni la stomac. Aproape 10% din efectele negative ale antibioticelor sunt dezechilibrele digestive, starile de greata si ameteala. bacteriile saprofite din stomac sunt afectate, ceea ce determina inflamatii ale intestinului. rganismul isi pierde astfel abilitatea de a retine apa si nutrientii in corp, iar pacientul este supus unei stari cronice de deshidratare.
2. Scaderea imunitatii. Antibioticele produc dezechilibre la nivelul florei intestinale. Aceasta nu mai poate sintetiza imunoglobulinele, cu rol esential in combaterea agentilor patogeni. In acelasi timp, acest lucru mareste si riscul dezvoltarii de noi tulpini de virusi care se opun viitoarelor tratamente.
3. Alergii. Persoanele care aleg sa urmeze tratamente cu antibiotice pot dezvolta reactii alergice cauzate de colorantii chimici si aditivii continuti de acestea.
4. Afectiuni respiratorii. Adultii se pot confrunta cu probleme respiratorii, deoarece peretii plamanilor sunt afectati de antibiotice. Mai mult decat atat, in randul copiilor s-a demonstrat ca administrarea antibioticelor la o varsta frageda creste riscul aparitiei astmului sau a altor afectiuni precum alergiile sau sinuzitele cronice.
Mai multe detalii pe garbo.ro