Gabriel Torje, Costel Pantilimon, Srdjan Luchin, Iasmin Latovlevici, Cristian Scutaru. Sunt numele pe care Timisoara le-a dat in ultimii zece ani fotbalului de mare performanta.
Darius Buia, Gelu Velici, Deian Boldor, Florin Ilie, Marian Fuchs sau Andrei Daruiala. Ei sunt pustii care in viitor vor scrie istoria in alb si violet. Cel putin asta spera conducerea clubului Poli Timisoara, cea care i-a luat pe pusti de la varste fragede, i-a pregatit pentru marea performanta, iar acum a adunat roadele. Peste cativa ani, acesti pusti vor asigura bugetul clubului, vor umple vitrina de trofee si, de ce nu, vor fi vanduti pe sume mari spre cele mai tari echipe din Europa.
Desi pare a fi un vis frumos, in practica s-ar putea realiza, mai ales ca Poli ar putea fi retrogradata ori in liga secunda, ori in liga a treia, moment in care vedetele actuale ale Politehnicii ar urma sa fie inlocuite cu pusti care si-au aratat valoarea la nivelul juniorilor.
Fie ca vorbim de Poli sau de Liceul cu Program Sportiv Banatul, fotbalul juvenil din Timisoara domina de 3 ani fotbalul national. Investitiile autoritatilor locale la LPS Banatul si la Poli s-au concretizat in acest an cand trei echipe de juniori din Timis au castigat tot ce s-a putut. Mai intai a fost o selectionata a Timisului care a castigat finala Under 16 a Cupei Romaniei invingand in selectionata Bucurestiului, iar apoi a venit randul celor de la Poli sa castige finala destinata juniorilor mari, 2-1 in fata Academiei Gica Hagi si in final, junorii Under 16 de la LPS Banatul s-au incoronat campioni in fata celor de la Dinamo. Performantele juniorilor au fost extraordinare, daca ne gandim ca la inceputurile anilor 2000, Poli Timisoara nu reusea sa treaca de turneele regionale.
_________________________________________________________________________________________
Peste cativa ani Timisoara va domina fotbalul din Romania! Trebuie insa sa avem rabdare cu pustii!
Antrenorul care a adus titlul national la juniorii mari ai lui Poli, Robert Frusa crede ca jucatorii pe care-i are sub comanda vor face pasul spre prima echipa in cel mai scurt timp. “De acum depinde foarte mult de ei, cum vor gestiona trecerea de la juniori la seniori si depinde si de politica clubului ce vrea sa faca cu ei pe mai departe. Se doreste promovarea lor la prima echipa, dovada ca in cantonament cu prima echipa au plecat 3-4 jucatori de la juniori. In mod normal ar fi fost mai multi cu echipa mare in cantonament, dar este perioada bacalaureatului si ei trebuie sa-l ia. Eu cred ca acestia 3-4 jucatori vor ramane in anturajul echipei mari, urmand ca restul sa mearga la echipa a doua si sa munceasca. O a treia categorie ar fi cei care vor pleca de la Timisoara la alte echipe din tara”, spune Frusa.
Tehnicianul alb-violetilor e de parere ca titularizarea juniorilor in primul 11 al Timisoarei trebuie facut treptat: mai intai pustii sa stea pe langa Ghionea, Bourceanu, Luchin sau Pantilimon, sa intre cateva minute in meciurile in care rezultatele de pe tabela de marcaj ar permite acest lucru si mai crede ca o fortare a lor in primul esalon le-ar distruge cariera.
“Din punctul meu de vedere care ii vad zi de zi nu cred ca sunt capabili sa faca acum pasul direct spre echipa mare. Trebuie sa se pregateasca cu echipa mare sa joace la echipa a doua si treptat, treptat sa intre cate 10 minute un sfert de ora la meciurile la care rezultatul promite. Daca ar fi acum sa-i iei pe toti sa-i bagi in Liga 1 nu ar face fata. Este peste puterile lor. In liga a doua ar fi o experienta, dar nu pot garanta succesul. Torje este o exceptie, dar nu sunt toti la fel”, mai spune Frusa, care le recomanda pustilor sai sa se gandeasca foarte serios cand au oferte din afara tarii.
“Ei trebuie sa demonstreze la echipa a doua ca merita sa joace in Liga 1 si eu cred ca plecarea in afara tarii nu este nici de cum o solutie. Ok, mergi afara, esti mai bine platit, dar dupa trei ani de zile de castig financiar n-ai realizat nimic fotbalistic. Eu consider ca cei ce pleaca afara se vand prea usor”, conchide antrenorul juniorilor.
„Trei sau patru juniori de la Poli pot fi promovati la echipa mare!”
Agentul de jucatori Cristi Opria spune ca a pus ochii, deja, pe cativa titulari din echipa de juniori a clubului Poli Timisoara care, recent, a castigat campionatul national de fotbal.
„Ii am sub contract pe Iovan, fundas dreapta, care a si fost promovat la lotul mare, dar nu a putut pleca in pregatiri cu echipa pentru ca are examenul de bacalaureat, si Damian, care a fost chemat sa semneze contractul cu echipa de liga I, dar a amanat intalnirea cu oficialii clubului pentru ca nu am putut sa fiu si eu prezent. Mai am si pe altii sub contract. Eu cand ma conving de calitatile unui jucator, ii propun colaborarea sau, in cazul altora, astept sa ma caute. Ii iau de copii, am rabdare, ii ajut, iar cand ii transfer la o alta echipa ma inteleg cu clubul care-i cumpara pentru partea mea. Poti sa castigi din aceasta afacere, dar poti sa si pierzi, jucatorii sa nu confirme. Niciodata nu am luat bani de la jucatori, si asa-s saraci, ce sa le mai cer si eu?! Ma inteleg direct cu clubul si iau 5 – 10% din salarii”, spune impresarul Opria.
In viziunea sa, nici unul dintre juniorii de la Poli nu poate fi promovat sa joace curent la echipa mare, pentru ca nu sunt la nivel de Liga I. „Trebuie sa creasca pe langa echipa mare, sa fie bagati 10 – 15 minute intr-un meci, nu mai mult ca-i omori! Asa s-a intamplat cu Torje, care a fost promovat de Hagi, tinut pe langa echipa si, la un moment dat si-a dat drumu’ la joc. Pe de alta parte, daca nu-s promovati la timp, in doi-trei ani nu mai auzi nimic de ei”, este de parere Cristi Opria. Intrebat despre modul in care ar trebui recompensati juniorii lui Poli pentru castigarea campionatului, Opria spune ca CJT ar trebui sa le dea macar 50.000 de euro, pe care sa-i imparta intre ei.
“Cu 200 – 300 de lei de caciula isi bate joc de ei! Cum stimulezi performanta daca, la castigarea titlului national, nu le dai macar 1000 de euro de caciula sa-si ia niste bocanci de fotbal, un echipament. Eu, la ai mei, le iau ghete de 700 de lei, pentru ca cele mai ieftine ii tin doar cateva meciuri”, mai spune Opria, care asteapta sa dea marea lovitura financiara a verii cu tranferul lui Torje in Germania.
„Pentru noi, juniorii, ar fi bine ca Poli sa pice in B”
Eroul alb-violetilor in finala campionatului national, contra Viitorului Constanta, Gelu Velici, marcator al unei duble in ultimele 5 minute ale jocului, crede ca prin centrul de copii si juniori, echipa fanion a Banatului si-a asigurat un viitor bun si e gata ca in cazul in care Poli va retrograda in B sau C sa puna serios osul la constructia unei viitoare echipe campioane.
„Am semnat pe cinci ani cu Poli chiar inainte sa dau golurile din acea finala. Daca nu credeam ca am viitor nu semnam. Din punctul meu de vedere, pentru club ar fi bine sa ramana in A, insa cred ca pentru mine si colegii mei de la juniori ar fi bine sa pice in B. Ar pleca jucatori si noi vom putea intra in echipa si ne-am putea demonstra valoarea, iar peste cativa ani, dupa ce am promova am putea ataca si cupele europene”, este de parere varful de 19 ani.
Pustiul nu a plecat in cantonament cu echipa mare din cauza bacalaureatului, insa asteapta cu nerabdare clipa in care va debuta in primul 11 al echipei fanion. „Eu ma pregatesc cu echipa a doua si astept sa fiu chemat. Imi doresc foarte mult sa ajung sa joc cu stadionul plin, asta e visul meu. Eu sunt multumit de conditiile care sunt la club: avem de toate si cred ca la nivelul asta de varsta stam cel mai bine, asa ca titlul a venit oarecum normal. Din ce am vorbit cu alti colegi de la alte echipe, doar la Timisoara si la Hagi la Constanta mai sunt asa conditii”, spune Velici.
Poli nu l-a vrut pe cel mai promitator pusti din vestul tarii
Unul dintre cei mai promitatori fotbalisti pe care Timisoara il propune fotbalului mare este Deian Boldor. Fotbalistul in varsta de 16 ani legitimat la LPS Banatul este om de baza la nationala de juniori si a fost ochit deja de cluburile mari din Europa. A fost in probe la AS Roma si asteapta in aceasta vara sa vada daca se concretizeaza transferul in Cetatea Eterna sau daca va alege un club mai mic din Seria A unde sa poata juca titular peste vreo doi-trei ani. Din pacate insa, din Romania doar Gaz Metan Medias s-a interesat de serviciile sale.
„Dupa finala de campionat national cei de la Gaz Metan s-au interesat de mine, au vorbit cu antrenorii si cu parintii. La Poli au fost zvonuri, discutii, dar nimeni nu a venit cu ceva concret. Eu oricum imi doresc sa joc afara. E altceva acolo. In primul rand totul pleaca de la promovare. Acolo la 16-17 ani esti bagat in echipa. Nu joci titular, dar te baga 10 minute. La noi nu se intampla asta. De cand a plecat Hagi cati juniori au mai fost promovati la Poli? Niciunul! Eu cred ca puteau fi multi bagati macar asa, putin, sa joace. Afara pe postul pe care joc eu pot zice ca am noroc ca nu e asa mare bataie. De la mijloc in sus insa nu te apropi de cluburile din Europa”, spune Boldor care este de parere ca la nivel de juniori suntem cu mult in spatele Occidentului.
„Mie nu mi-a venit sa cred ce fac strainii cu juniorii. Ganditi-va ca daca miercuri ai meci, luni si marti te pregatesti in functie de puls. La noi nu am vazut asta. La noi e multa alergatura. Ca sa nu mai zicem de antrenori care te injura. Acolo daca gresesti in teren nu e mare tragedie. Ei ei au rabdare cu copiii si asta iti da tie ca jucator incredere si putere sa mergi mai departe. Uitati-va numai la Liga 1. Cum sa faci tu ca jucator performanta cand patronii sau chiar antrenorii de la noi te injura, te fac idiot sau prost dupa numai un meci”. Fundasul central spera sa nu se rateze in strainatate asa cum s-a intamplat cu alti fotbalisti plecati din Romania.
„Daca Mutu, Rat, Chivu, Tamas au reusit, eu de ce sa nu reusesc? Ma duc acolo sa joc fotbal, pentru ca asta imi doresc. La noi nu voi reusi chestia asta si risc aici sa ma pierd. Fotbalistii de varsta mea care raman in Romania se rateaza mai multi decat cei de afara pentru ca stiind ca indiferent de ce ai face nimeni nu te baga in seama, nimeni nu te promoveaza la prima echipa te apuci de iesit in cluburi, de petreceri si nu te mai intereseaza fotbalul”, mai spune noua perla a Banatului.
Autoritatile locale le ofera 10% din suma alocata echipei mari
Atat Consiliul Local Timisoara, cat si Consiliul Judetean Timis, au anuntat ca vor aloca 10% din suma oferita echipei de fotbal Politehnica Timisoara, pentru juniori. Exista, insa, o problema: Poli trebuie mai intai sa isi rezolve problema cu licentierea. Consiliul Local si Primaria Timisoara ajuta sportul juvenil mai ales prin investitii. De asemenea, copiii primesc bani si sunt premiati.
Una din cele mai bune echipe de juniori, LPS Banatul, are conditii foarte bune de antrenament. Le-am facut terenuri sintetice, au nocturna, le-am renovat tribuna, cantina si internatul. Ceilalti juniori, cei care tin de Poli primesc 10% din suma alocata echipei mari”, a declarat Adrian Orza, viceprimar al Timisoarei. Orza se declara multumit de activitatea juniorilor si spune ca acestia vor fi premiati intr-un cadru festiv. „Suntem multumiti de juniori. Au jucat finala cu Bucurestiul si au castigat. E viitor in fotbal, la Timisoara. De ziua orasului, in 3 august, le vom oferi tinerilor care au obtinut performanta, diplome de excelenta. Consider ca este important sa ii aducem in fata oamenilor si sa ii prezentam”, a mai adaugat Orza.
Si Consiliul Judetean premiaza juniorii sportivi, insa totul depinde de echipa de fotbal a seniorilor. “Prin agenda sportiva alocam diferite sume pentru juniorii sportivi si aici nu ma refer doar la fotbal”, a declarat Sorin Munteanu, presedintele Comisiei de tineret si sport a CJT. Acesta a vorbit si de unele nemultumiri personale. “Nu sunt multumit de modul in care Poli a avut grija de juniori. Daca a trebuit ca CJT sa intervina pentru a aloca acolo sume de bani, inseamna ca a existat o problema. In schimb, de activitatea juniorilor sunt multumit”, a mai spus Munteanu.
Amendamentul „Preunca“
Finantarea din bani publici a echipei de fotbal Poli Timisoara, intarzierea marilor performante promise de boss-ul Marian Iancu, dar si lipsa de preocupare a clubului alb-violet pentru soarta fotbalului juvenil au determinat o reactie prompta din partea Consiliului Judetean Timis. La sfarsitul anului trecut, consilierul judetean PDL, Daniel Preunca a propus un amendament la hotararea CJT de finantare din bani publici a performantei sportive la Poli Timisoara, care a fost aprobata atat in comisii, cat si in plenul Consiliului Judetean.
„Am propus ca 10% din sumele din bugetul judetului alocate clubului Poli sa mearga catre copii si juniori. Aceasta ideea mi-a venit dupa ce doi parinti a caror copii fac fotbal de performanta la Poli m-au sesizat ca acesti copii nu sunt lasati in vestiarele echipei mari, sub motivatia ca-s proaspat renovate si s-ar deteriora, ca se schimba la marginea terenului chiar si atunci cand ploua. In prima faza, am luat legatura cu cei de la serviciul administrativ al CJT, care au amplasat rapid, in zona terenurilor de antrenament, un vestiar mobil, unde cei mici sa se poata echipa, iar la sfarsitul anului trecut am propus ca o parte din banii dati echipei mari sa mearga obligatoriu catre copii si juniori. Amendamentul meu a fost aprobat de consilierii CJT, astfel ca, in acest an, catre copiii lui Poli vor merge 90.000 de euro. Adica 10% din banii cuveniti echipei mari, care inca nu stiu daca se vor plati sau nu, data fiind problema cu licentierea si potentiala retrogradare”, ne-a declarat Daniel Preunca.
In opinia sa, banii pentru copii si juniori nu ar trebui varsati pur si simplu in contul clubului, ci ar fi recomandabil ca toate cheltuielile din bani publici sa fie derulate printr-un serviciu al CJT. „Daca-i bagam in contul clubului, nu stim ce destinatii ar putea lua aceste subventii publice pentru fotbalul juvenil”, a conchis consilierul Preunca.