In anul 1905, marele fizician Albert Einstein a emis o teorie referitoare la viteza luminii, teza care a fost acceptata vreme de peste un secol. Acum, un alt fizician, James Franson a calculat ca viteza luminii este de fapt mai mica decat cea determinata de Einstein.
Franson a descoperit acest lucru in urma studierii luminii particulelor supernovei SN 1987A care a venit cu 4,7 ore mai tarziu decat se asteptau cercetatorii.
Einstein a calculat ca viteza luminii ramane constanta la valoarea de 186,282 de mile pe ora (299,792 kilometri pe ora – n.red.), atunci cand lumina calatoreste prin vid.
Colapsul stelei din 1987 care a fost vazut de pe Pamant a declansat o explozie de neutrini, particule elementare subatomice.
Potrivit lui Einstein, acest lucru ar fi trebuit sa se intample cu 3 ore inainte de explozia de lumina optica si din acel moment, impulsurile de neutrini ar fi trebuit sa tina pasul, ambele calatorind cu viteza luminii.
Cu toate acestea, lumina optica a sosit la 7,7 ore dupa neutrini sau la 4,7 ore mai tarziu decat ar fi trebuit, conform vitezei luminii calculate de Einstein.
Franson crede ca intarzierea care ar fi produs incetinirea luminii a fost cauzata de „polarizarea in vid”.
Daca determinarile doctorului James Franson vor fi confirmate, atunci oamenii de stiinta vor trebui sa recalculeze totul, de la distanta pana la Soare si pana la obiectele cele mai indepartate din alte galaxii.